Kripto para piyasasında yakında tanıdığımız bir avukat olan John Deaton, ABD SEC’in BlackRock’ın Bitcoin ETF’sini geciktirmesini eleştirdi. Deaton’a nazaran düzenleyici önyargı ferdi erişim yerine kurumları destekliyor.
John Deaton: SEC Bitcoin ETF kararını bu yüzden geciktiriyor!
Ripple yanlısı avukat John E Deaton, ABD Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) global varlık yöneticisi BlackRock’ın Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) onayını geciktirme kararına kendince açıklık getirdi. Deaton, eski SEC Lideri Jay Clayton’ın son açıklamalarına atıf yaptı. Bu bağlamda, düzenleyicilerin ferdî erişim yerine kurumsal çıkarlara öncelik verdiği tarafındaki tasaların altını çizdi. XRP yanlısı avukat bahse ait görüşlerini şu formda tabir etti:
Clayton’ın büyük kurumlar (örneğin BlackRock) bunu sunana kadar kişisel erişime müsaade vermeyeceğiz dediğine dikkat edin. Sözün tam manasıyla ABD’de işlerin bu türlü yürüdüğünü kabul ediyor. Elbette tüm bunları yatırımcının korunması ismine yapıyor. Ben bunu saçmalık olarak görüyorum. Tam da Making Money programında söylediğim şeye şahit oluyoruz. Düzenleyiciler yerleşiklerin dostlarıdır ve hepsi sonunda kriptoyu öldüremeyeceklerini, lakin birebir yerleşik dostların daha büyük bir dilim alabilmesi için fiyatını ezeceklerini kabul ettiler.
ABD SEC’in kripto ETF onayları ile ilgili geçmişi
Btcpiyasasi.com’dan takip ettiğiniz üzere, kripto para dünyası kelam konusu olduğunda SEC’in tereddütleri yeni değil. Lakin, SEC eski Lideri Jay Clayton, bir squawk box röportajında, ferdi ve kurumsal yatırımcılardan Bitcoin (BTC)’ye erişim için gelen bariz talebi kabul etti. Clayton, Bitcoin’in bir menkul değer olarak sınıflandırılmadığını itiraf ediyor. Tartışma, nakit alım satım piyasasının ferdi erişimi engelleyebilecek derecede kolay kolay manipüle edilip edilemeyeceği üzerinde ağırlaşıyor.
Bununla birlikte, büyük finans kuruluşlarının nezaret sistemlerini devreye sokmasıyla istikrarlar değişiyor olabilir. Bu kurumlar nakit piyasasının meşruiyetine kefil oluyor. Ayrıyeten, bunun artık uygun bir eser olduğunu öne sürüyor.
Deaton’ın düzenleyici önyargısı konusundaki tutumu
Jay Clayton’ın kelamlarına atıf yapan Deaton, ABD’deki düzenleyicilerin “yatırımcıyı koruma” kisvesi altında BlackRock üzere büyük finansal kuruluşlar lehine önyargılı olabileceğini ima ediyor. Bu yüzden de SEC’in Bitcoin ETF kararlarını ertelemesi konusunda hayal kırıklığını lisana getiriyor. Düzenleyicilerin bu üzere kararları geciktirerek, kripto fiyatlarını bu “yerleşik arkadaşlara” yarar sağlayacak biçimde manipüle etmeye çalışabileceğini tez ediyor.
Bu ortada Clayton röportajında, Bitcoin vadeli süreç eseri ile nakit eser ortasındaki farkı vurguluyor. Bu ayrımı uzun vadede sürdürmenin mümkün olmayacağını ima ediyor. SEC’in gecikmesine karşın Clayton gelecek konusunda optimistliğini koruyor. Ayrıyeten, 45 günlük tekrar kıymetlendirme mühletinin daha geniş bağlamda değerli bir gecikme olmadığına işaret ediyor. Düzenleyici ihtiyatlılık gereksinimi ile Bitcoin ETF’lerine yönelik piyasa talebi ortasındaki tansiyon görüntüyü şekillendirmeye devam ediyor. Kimileri SEC’in erteleme kararını ihtiyati bir atak olarak görüyor. Bununla birlikte Deaton’ınki üzere seslerin, başta ferdi yatırımcılar olmak üzere tüm piyasa iştirakçilerinin çıkarlarının gündemde kalmasını sağlamak için gerekli olduğu da bir gerçek.