Bitcoin ve altcoin dünyasında dikkate paha gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son gelişmeler Chicago Ticaret Borsası (CME)’den geldi. CME’nin Bitcoin vadeli süreçlerinin işlem hacminde son periyotta görülen ve Bybit’i geride bırakan artış dikkat çekiyor. Buna nazaran bu süreçlerin Bitcoin fiyatı üzerindeki potansiyel tesirine ait merak uyandıran sorulara yol açıyor. CME kripto para dünyasında giderek daha besbelli bir rol oynuyor. Bu nedenle artan tesiri daha geniş piyasa için sonuçlar doğurabilir.
CME’nin Bitcoin için tarihi önemi
CME‘nin Bitcoin vadeli süreç kontratının 2017’deki başlangıcının bir değeri var. Bitcoin’in tüm vakitlerin en yüksek düzeyi olan 19.800 dolara fırladığı periyoda denk geldi. Lakin, daha sonra yaşanan piyasa düşüşü, CME’nin türev kontratlarının ikili tabiatını ortaya koyuyor. Ayrıyeten hem kaldıraçla yükseliş bahislerine hem de açığa satış yoluyla düşüş stratejilerine imkan sağlıyor.
Diğer taraftan Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu’nun, düzenlenmemiş borsalardaki manipülasyon tasaları nedeniyle Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) tekliflerine yönelik şüpheciliği, CME’nin Bitcoin vadeli süreç piyasasının ehemmiyetinin artmasına yol açtı. Bu kıymet, Hashdex üzere teşebbüsleri CME’nin düzenlenmiş piyasasındaki süreçlere dayalı bir Bitcoin ETF’si önermeye teşvik etti.
Bitcoin türevlerinin kullanımı
Profesyonel traderlar, riski aktif bir halde yönetmek için BTC türevlerini kullanıyor. Stratejiler ortasında vadeli süreç mukaveleleri satarken birebir anda marj üzerinden ödünç alınan stablecoin’lerle Bitcoin satın almak yer alıyor. Ayrıyeten, daima mukaveleler satın alırken daha uzun vadeli BTC vadeli süreçlerinin ticareti, vakit içindeki fiyat tutarsızlıklarından yararlanabiliyor.
CME’nin Bitcoin vadeli süreçler piyasasındaki rolü değerli ölçüde gelişti. Başka taraftan kıymetli ölçüde açık konum topladı. Son yıllarda Binance, OKX, Bybit ve Bitget üzere borsaları takip ediyor. Lakin CME’nin piyasa çalkantıları sırasındaki dayanıklılığı onu başkalarından ayırıyor. Bilhassa, yakın vakitte yaşanan Bitcoin fiyat düşüşü sırasında, CME açık durum açısından etkilenmemişti. Ayrıyeten bu durum onu ikinci en büyük ticaret platformuna yükseltmişti.
Farklılıklar ve tutarsızlıklar
CME’nin özel aylık kontratları ve nakit uzlaşma düzeneği, kripto borsaları tarafından sunulan daima swap kontratlarıyla tezat oluşturuyor. Bu eşitsizlik, alım satım dinamiklerinin yanı sıra açık konumdaki farklılığa da katkıda bulunuyor. CME’nin günlük hacmi açık durumun gerisinde kalıyor. Buna nazaran kripto borsaları marj ihtiyaçları ve süreç saatleri üzere faktörlere bağlı olarak açık duruma kıyasla daha yüksek süreç hacimlerine şahit oluyor.
CME ve kripto borsaları ortasındaki süreç hacimleri ve fiyatlandırmadaki farklılaşma bariz. Binance ve OKX, çeşitli faktörlerin tesiriyle açık konumlarına kıyasla daha yüksek günlük süreç hacimleri kaydediyor. Borsalar ortasındaki fiyat farklılıkları kaldıraç talebinden etkileniyor. Ayrıyeten Bitcoin endeksi fiyat hesaplama değişkenliklerinden de etkilenebiliyor. Son olarak ise marj mevduatlarına bağlı ödeme gücü risklerinden etkilenme kelam konusu.
Önemli bir duruma işaret
CME’nin yükselen süreç hacimleri artan kıymetine işaret ediyor. Öteki taraftan btcpiyasasi.com olarak baktığımızda fiyatlandırma düzeneği dikkat çekiyor. Lakin bu da Bitcoin BTC’nin kripto borsalarındaki fiyat hareketlerini tam olarak yansıtmayabiliyor.
Fiyatlandırma ve alım satım dinamiklerini etkileyen değişkenlerin karmaşık etkileşimi var. Bu etkileşim göz önüne alındığında, yatırımcılar CME’nin rolüne temkinli yaklaşmalılar. Öteki taraftan kesin fiyat rehberliğinden fazla Bitcoin BTC’nin fiyat dinamikleri hakkında incelikli bilgiler sağlamalılar.