Kenya hükümeti, altcoin ve dijital kimlik projesi Worldcoin ile alakalı tüm mahallî faaliyetleri durdurmak üzere harekete geçti. Askıya alma kararı, ilgili kamu kurumlarının projenin data toplama uygulamaları nedeniyle Kenyalılar için ortaya çıkan potansiyel riskleri araştırmasıyla birlikte alındı. İşte detaylar…
Kenya, altcoin projesinde süreçleri durduruyor
OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından kurulan Worldcoin, yapay zekanın geliştiği bir çağda insanları yapay zeka casuslarından ayırt etme konusundaki artan tasayı gidermeyi amaçlıyor. Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere, bunu başarmak için teşebbüs, bireylere eşsiz kimlikler atamak için iris taramalarını kullanarak kişilik ispatına dayalı bir dijital kimlik sistemi sundu. Lakin Kenya İç Güvenlik Bakanı Kithure Kindiki, data toplama sürecine, bilhassa de dijital kimlik karşılığında iris taraması üzere değerli kimlik bilgilerinin toplanmasına ait çekincelerini lisana getirdi. Facebook’ta yayınlanan bir açıklamada Bakan, askıya alma sürecini duyurdu. İlgili güvenlik, finansal hizmetler ve bilgi müdafaa kurumlarının Worldcoin’in faaliyetlerinin gerçekliğini ve yasallığını araştırdığını vurguladı.
Bakan Kindiki tarafından yapılan resmi açıklamada, “Hükümet, göz küresi/iris bilgilerinin toplanması yoluyla vatandaşların kayıt altına alınmasıyla ilgilenen ve kendisine ‘WORLD COIN’ ismini veren bir kuruluşun devam eden faaliyetlerinden telaş duymaktadır” denildi. Kenya’daki askıya alma süreci, Bavyera data müdafaa ofisi de dahil olmak üzere Avrupalı düzenleyicilerin emsal incelemelerini takip ediyor. Bu düzenleyiciler şu anda Worldcoin’in data sürece uygulamalarını araştırıyor. Worldcoin, üç yıllık geliştirme sürecinin akabinde 24 Temmuz 2023’te piyasaya girdi. Piyasaya gitmesinden bu yana, irislerini taratan kullanıcılar WLD tokenleri aldı. Askıya alma ve soruşturmalara karşın, token fiyatı direnç göstererek son 24 saat içinde kripto borsalarında yüzde 1,9 artışla 2,38 dolara yükseldi.
Projeye yönelik kaygılar var
Worldcoin’in misyonu, yapay zeka teknolojisi geliştikçe beşerler ve çevrimiçi botlar ortasında ayrım yapmanın çok zorlaşacağı beklentisine dayanıyor. İnsanları yapay zekadan ayırmak için teşebbüs, kişilik ispatına dayalı bir dijital kimlik sistemi oluşturdu. Bu türlü bir dijital kimlik, bir bireyin irisi taranarak ve ona bir World ID verilerek oluşturulur. Lakin eleştirmenler, projenin gelişmekte olan ülkelerdeki data toplama ve kayıt süreçlerine ait tasalarını lisana getirerek potansiyel istismar suçlamalarında bulundu.
Kenya hükümetinin Worldcoin operasyonlarını askıya alma atılımı kıymetli bir adıma işaret ediyor. Mahallî kurumlar kapsamlı soruşturmalar yürütürken bu tıp bir aksiyonda bulunan birinci ülke oluyor. Worldcoin, askıya alma kararına cevaben, Kenya hükümeti ve öteki Avrupa düzenleyicileri tarafından başlatılan soruşturma ve incelemelerle tam bir işbirliği içinde olacaklarını belirtti. Şirket, data saklılığı ve korunmasıyla ilgili kaygıların gereğince ele alınmasını ve projenin gelecekte şeffaflık ve uyumlulukla devam edebilmesini sağlamayı amaçlamakta.