ABD Senatosu’ndan geçen yeni bir yasa tasarısı, kimi altcoinler için risk barındırıyor. Bilhassa Circle’ın USD Coin’i (USDC) ve öteki stablecoinler, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’ndan geçen yeni bir ulusal savunma tasarısının yasalaşması halinde potansiyel olarak bir ahenk kabusuyla karşı karşıya kalabilir. İşte detaylar…
Bazı altcoinler için kritik bir yasa ABD’de geçti
31 Temmuz tarihli bir yatırım notunda Berenberg analisti Mark Palmer, 2024 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda (NDAA) yapılan son bir değişikliğin, stablecoin şirketlerinin uyamayacağı yeni Müşterini Teşhis ve Kara Para Aklamayı Tedbire önlemlerini potansiyel olarak getirebileceğini açıkladı. Palmer, “Değişiklik, ABD Hazine Bakanı’nın, düzenleyicilerin kara para aklama ve yaptırım maddelerine ahengi sağlamasına yardımcı olacak ‘kripto varlıkları için inceleme standartları oluşturmasını’ gerektirecektir” diye yazdı. Ayrıyeten şunları ekledi:
Bu değişikliğin, NDAA’nın son versiyonunda kalması halinde, problemli olabileceğine inanıyoruz.
Hangi altcoinler bu durumdan etkilenir?
USDC dışında bu yasa tasarısından etkilenme riski ile karşı karşıya olan birçok altcoin var. Bunların başında, en büyük stablecoin olan Tether geliyor. Akabinde, piyasa pahası ile en büyük aşağıdaki stablecoinler geliyor:
Circle-Coinbase’i nasıl bir sorun bekliyor?
Palmer, altcoinler sahiplerinin kimliklerinin sırf varlık ihraç edildiğinde ve itfa edildiğinde belirlenebileceğini açıkladı. “Böyle bir sonuç muhtemelen USDC’nin piyasa bedelinde daha fazla bozulmaya neden olacaktır” diye uyardı. Son aylarda USDC’nin piyasa pahası düşüşe geçti. 5 Mart’tan bu yana 17,5 milyar dolar – yaklaşık yüzde 39 – düştü. Bu durum Circle için değerli bir gerileme olsa da Coinbase için de sorun yaratabilir diyen Palmer, borsanın bu yılın birinci çeyreğinde “net gelirinin yüzde 27’sini USDC faiz gelirinden elde ettiğini” belirtti.
Yılın başından bu yana Coinbase payları klâsik pay senedi piyasasından büyük ölçüde daha yeterli performans gösterdi. Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere, 1 Ocak’ta 33 dolar olan fiyatını yüzde 170 artırdı. Şu anki 98,61 dolara yükseltti. Berenberg’e nazaran, bu üstün performansın iki ana nedeni vardı. Bunlardan birincisi Ripple Labs’a verilen olumlu karar, ikincisi ise BlackRock ve Fidelity üzere büyük kurumların spot Bitcoin ETF’leri için yaptıkları müracaat telaşıydı. Analistler, SEC Lideri Gary Gensler’in son yorumlarının “rallinin birincil kaynaklarına soğuk su dökmesi” nedeniyle Coinbase için yükseliş faaliyetinin bu iki itici gücünün sallantılı bir tabanda durduğunu belirtti.
Gensler neler demişti?
28 Temmuz’da Bloomberg’e verdiği röportajda Gensler, kripto yatırımcılarının kripto paraların SEC’in yetki alanına girmediğini varsaymamaları gerektiğini söyledi. Ayrıyeten analistler, Gensler’in Bitcoin ETF müracaatlarıyla ilgili bir soruya verdiği ölçülü karşılığın, bunların onaylanmasına karşı çıkabileceğini ima ettiğine inanmakta. Genel olarak Berenberg, Coinbase pay senedi için “tut” notunu korudu. Gelecekte Coinbase için hala “önemli belirsizlik” olsa da, büyük nakit ve muadil bakiyesinin şirketin finansal uzun ömürlülüğünü sağlamada “esneklik” sağladığını belirtti.