2022 yılı, kripto para dalı için büyük bir çöküş yılıydı. Kesimin en popüper blokzincir projelerinden Terra’nın ABD dolarına sabitlenen stable coin’i TerraUSD (UST), Mayıs 2022’de büyük bir çöküş yaşadı.
Çöküşün akabinde Terra kurucusu ve CEO’su Do Kwon tutuklandı, Terra ise tekrar markalanmaya gitti. Terra’nın ismi Terra Classic olarak değişti; Luna, Luna Classic oldu, birebir biçimde TerraUSD de TerraClassicUSD (USTC) ismini taşımaya başladı. Son haftalardaysa şaşırtan hareketlenmeler gözlemlendi.
- Uyarı: İçeriğimiz sırf bilgilendirme hedefi taşımaktadır. Yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.
USTC’de yükseliş gözlemleniyor:
Aradan geçen bir yılı aşkın müddette sadece tekrar markalanma sırasında yükseliş gören USTC, son birkaç günde tekrar bir yükseliş trendi içine girdi. Olağan kurallarda 1 dolara sabit olması gereken birim, 1 haftada %30 bedel kazanarak 0,015 dolar düzeyine yükseldi.
Bu yükselişle birlikte piyasadaki yatırımcıların gözü tekrar projeye dikkat kesildi. Üstelik yükselişin ‘dış etmenler’ yahut yapay nedenler nedeniyle yaşanmadığı, şirket içi operasyonlar ve pazar dinamikleri üzere etmenleri kapsayan organik bir formda yaşandığı paylaşılmaya başladı.
Tabii yatırımcıların en merak ettiği mevzu ise Terra’nın eski ününe kavuşup kavuşamayacağı, USCT’nin tekrar 1 dolara yükselip yükselemeyeceği. Şu anki piyasa şartları, bu soruya yanıt veremiyor.
Terra tartışmaları hala sürerken piyasada iki isim daha sık sık isminden bahsettiriyor:
Kripto para piyasası tekrar Terra’yı konuşmaya başlamışken haftalardır sık sık kelam edilen ve edilmeye devam eden iki proje de bulunuyor: Wall Street Memes ve Launchpad XYZ.
Bu projelerden kısaca bahsetmekte yarar var. Wall Street Memes, piyasaları sallayan Gamestop olayına misal bir halde tesir oluşturmak istiyor. Küçük yatırımcılara büyük yararlar sunmayı ‘amaçlıyor’. Token’ın gerisinde bundan öbür somut bir proje bulunmuyor.
Adlarını duyurmalarını ve popülerliğe kavuşmalarını sağlayan en temel şey ise daha evvel Dogecoin ile piyasayı alt üst eden Elon Musk ile etkileşimde bulunmaları. Token, bu sayede toplumsal mecralarda yüz binlerce takipçiye ulaştı, şimdi piyasaya çıkmadan 15 milyon dolardan fazla ön satış yaptı.
Wall Street Memes token satın almak isteyenler de haliyle projeyi sıkça araştırıyor. Bu da giderek daha tanınan olmasını sağlıyor.
Launchpad XYZ ise Wall Street Memes’in bilakis bir meme token değil, bir emel vadediyor. Launchpad takımı, hala geliştiricilerin bile tam olarak geçiş yapamadığı merkeziyetsiz odaklı Web3 kavramını yeni sayfalara taşımak istiyor.
Proje, Web3’ü kolay erişilebilir araçları ile dijital varlıktan blok zinciri ve cüzdana kadar yatırımcıların muhtaçlık duyabileceği her mevzuda bilgi ve hizmeti sağlamayı planlıyor. Ekosistem, NFT alışveriş imkânı da sunuyor.
Daha da ötesinde grup, Web3 alanında tecrübesiz olan kullanıcılar için de bir eğitim bölümü tasarlıyor. Grup, projeleriyle 10 milyondan fazla kullanıcıyı platformda barındırmayı hedefliyor. Siz de Launchpad XYZ token satın almak ya da projeyi daha yakından incelemek isterseniz web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Bu projelerin bir potansiyeli var mı?
Kripto para piyasasının son derece riskli bir piyasa olduğunu tekrar hatırlatalım. Bilhassa meme token’lar, olağandan katbekat daha fazla riske mesken sahipliği yapabiliyor. Çünkü bu token’ları belirleyen tek şey token’ı üretenler ve toplumsal medyada alınan kararlardan ibaret.
Proje token’ları ise birinci etapta büsbütün projenin vaadine, sonrasında ise bu projenin başarısına bağlı. İyi bir takım ve süreklilik sunulması halinde projeler ilerliyor, daha fazla yatırımcı çekebiliyor.
Her iki token’ı kapsayan bu paragraflar sonucunda iki token’ın potansiyeli için de yorum yapmak epeyce sıkıntı. Yatırım yapacaksanız, piyasada büyük inanca sahip olan analistlerin yorumlarına göz atmanızda yarar var. Elbette son karar, sizin kararınız oluyor.
#işbirliği