SEC, Ripple’ın zaferine itiraz etmek için hazırlanıyor

SEC, Ripple’ın zaferine itiraz etmek için hazırlanıyor

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: SEC, Ripple’ın zaferine itiraz etmek için hazırlanıyor

Investing.com – Ripple, SEC davasında özet kararın açıklanmasıyla tüm kripto para piyasalarını heyecanlandıran değerli bir zafer kazandı. Fakat Eski SEC yetkilisine nazaran Ripple erken sevinmiş olabilir.

Eski SEC yetkilisi John Reed Stark, Ripple’ın mahallî varlığı XRP’de ralliye neden olan dava sonucuyla ilgili görüşlerini aktarırken Ripple’ın zaferinin kısa sürebileceği ve SEC’in temyize giderek kararı bozabileceğini argüman etti.

John Reed Stark, kararın bir bölge mahkemesi tarafından verildiği ayrıntısını ele alarak başka mahkemeleri bağlayıcılığı olmadığını söyledi. Bunun da çeşitli şartlara nazaran XRP’nin hâlâ menkul değer sayılabileceğine işaret edebileceğini argüman etti.

Bunun yanında eski SEC yetkilisi, düzenleyici kurumun karara itiraz etmesine kesin gözüyle bakıyor. Kararın daha evvel bir emsali olmamasından ötürü mahkemenin bir orta temyiz başvurusunu kabul edeceği düşünülüyor. Stark, temyizi kıymetlendirecek olan bir üst mahkemenin SEC’in daha evvel kazandığı emsal davalara bakacağını söyledi.

Diğer yandan özet kararda XRP varlıklarının üst seviye yatırımcılara satılmak yerine bir borsaya satılması temeline dayanarak varlığın menkul değer olmadığına işaret edildi. Bu da varlıkları borsadan alan kişisel yatırımcıların satıcının kim olduğunu bilemeyebileceği durumunu ortaya koyuyor. John Reed Stark, XRP satışının bu biçimde gerçekleştirilmesinin de yatırımcı müdafaa prensiplerine ters olduğu ve etik olmadığını savundu.

Ripple CEO’su Garlinghouse temyiz durumu hakkında ne düşünüyor?

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, ABD SEC’in muhtemel temyize gitme durumunun XRP’nin menkul değer olmadığı kararını güçlendireceğine inanıyor.

Garlinghouse’a nazaran SEC’in Ripple lehine alınan karara itiraz etmesi için uzun bir süreçten geçmesi gerektiğini tez etti. Brad Garlinghouse, Bloomberg ile yaptığı röportajda türel olarak bakıldığında ülke kanunlarına nazaran alınan kararın XRP’nin menkul değer olmadığına dair olduğunu söyledi. Bu yüzden SEC’in temyize gitmek için güçlü bir süreci aşması gerektiğini düşünüyor.

Bununla birlikte Garlinghouse, Ripple davasının SEC’in kaybettiği birinci kripto davası olduğunu hatırlattı ve düzenleyici kurumun tek yaptığının baş karışıklığına yol açmak olduğunu söyledi. İki yılı aşkın müddettir devam eden davanın ABD’deki inovasyonu engellediğini düşünen Ripple CEO’su bu sürecin girişimcilerin ve yatırımcıların ABD kripto pazarına ve Blockchain sanayisine iştirake sekte vurduğunu argüman etti.

XRP’de son durum

XRP, geçen hafta varlığın menkul değer olmadığına dair çıkan özet kararın akabinde kıymetini ikiye katlayarak 0,47 dolar 0,93 dolara kadar yükseldi. Akabinde gelen kâr satışlarıyla son rallinin düzeltmesini gerçekleştiren altcoin, 0,7 dolara kadar geriledikten sonra bu noktada yer bulan bir imgeye sahip.

Hafta sonu süreçlerinde volatilitesi artan kripto para dün, 0,8 dolara hakikat bir sıçrama görürken haftayı %60 bedel artışıyla 0,75 dolar düzeyinden kapattı. Yeni haftaya sakin başlayan XRP, birinci saatlerde 0,745 – 0,756 dolar aralığında salınıyor.

Yazar: Günay Caymaz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap