Çin’in ÜFE verisi, kriptoları da etkileyen likidite sıkılaşma döngüsünün bittiğini gösterdi

Çin’in ÜFE verisi, kriptoları da etkileyen likidite sıkılaşma döngüsünün bittiğini gösterdi

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Çin’in ÜFE verisi, kriptoları da etkileyen likidite sıkılaşma döngüsünün bittiğini gösterdi

Bitcoin, 30 bin dolar düzeyindeki istikrarını müdafaaya devam ediyor.

Çin’den gelen üretici fiyat endeksi (ÜFE) bilgileri, geçtiğimiz yıl başlayan ve kripto para üniteleri de dahil olmak üzere riskli varlıkları etkileyen global likidite sıkılaşma döngüsünün sona erdiğini gösterdi.

Çin’in fabrika çıkış fiyatlarını ölçen ÜFE, Haziran ayında yıllık bazda %5,4 düşüş kaydetti ve bu, NBS’nin (Ulusal İstatistik Bürosu) açıklamasına nazaran son 7 yılın en keskin düşüşü.

Gelişmenin, global iktisatta ihracat fiyatlarının düşmesine ve deflasyon baskılarına yol açması bekleniyor.

Tahminlere nazaran, dünyanın en büyük üretilmiş eser kaynaklarından birinde süregelen deflasyon, yıllarca hatta birtakım durumlarda on yıllarca en yüksek düzeylerde seyreden enflasyonu dizginlemeyi amaçlayan batılı merkez bankalarına yardımcı olacak ve iktisadın daha geniş bir alanını olumsuz etkileyecek.

Örneğin Fed, Mart 2022’den bu yana faizleri 500 baz puanın üzerinde artırarak %5-5,25 aralığına yükseltti ve bu yılın başında bir bankacılık kriziyle karşılaştı. Hatta Avrupa’daki Credit Suisse şirketi, İsviçreli rakibi UBS tarafından kurtarılmak zorunda kaldı.

Gelişmeler üzerine kripto likidite ağı Paradigm’in kurumsal satış yöneticisi David Brickell, “Çin, batı dünyasına deflasyon ihraç ediyor.” dedi ve ekledi:

Mayıs ayında ABD’de üretici fiyatları yıllık bazda %1,1 artarak 2,5 yılın en düşük düzeyini görmüştü. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) de %4 artışla son iki yılın en düşük düzeyine ulaşmıştı. CNN tarafından aktarılan Refnitiv bilgilerine nazaran Haziran ayı TÜFE büyüme oranının, yüzde 3,1 olarak açıklanması bekleniyor.

Çin ÜFE’sine tepkiler

Ancak şu ana kadar Çin ÜFE bilgileri, risk iştahını harekete geçirecek bir ralli başlatamadı.

Bitcoin 30 bin doların üzerinde yönsel açıklık konusunda netlik kazanmazken S&P 500‘e bağlı vadeli süreçler, gün içinde yüzde 0,5 düşüşle süreç gördü. Dolar endeksi ise yüzde 0,15 artarak 102,42’ye yükseldi.

Çin bilgilerindeki süregelen düşüşte, yatırımcıların dataların olumsuz istikametlerine odaklandığı görülüyor. Bu yılın başında analistler, Çin’in tekrar açılmasının global büyüme ve riskli varlıklar için değerli bir olumlu tesir yaratacağını sıklıkla belirtmişti.

S&P 500 vadeli süreçlerindeki data sonrası zayıflık ve Asya pay senedi piyasalarındaki düşüş, global yararlar ile Çin üretici fiyatları ortasındaki güçlü bağlantıya bağlanabilir. True Insights’ın kurucusu Jeroen Blokland, paylaştığı tweet’te şöyle söylüyor:

Brickell, tahvil getirilerinin doruğa ulaşmasıyla Bitcoin’in bir sonraki basamağa, üst taraflı hareketle başlayabileceğini bildiriyor.

Daha yüksek tahvil getirileri, çoklukla riskli varlıklara olan para akışını azaltıyor. Bu da demek oluyor ki Çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE bilgileri, enflasyon oranında yavaşlamayı işaret ederse getiriler düşebilir.

Bu makale birinci olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap