Dünyanın en büyük ikinci kripto para ünitesi olan Ethereum, 12 Mayıs’ta ikinci bir “finalize etme” gecikmesi yaşadı. Ethereum ağı, “işlemlerin “finalize edilmesinde” yaklaşık bir saatlik bir gecikmeye neden olan teknik bir sorun yaşadı. Tıpkı sorun 24 saat içinde tekrarlanınca, bu olay, ağın güvenilirliği ve istikrarı konusunda tasalara yol açtı. Üstelik geliştiricileri bir tahlil bulmak için çabalamaya bıraktı. İşte detaylar…
Ethereum ağında sorun yaşandı
Kısa bir mühlet evvel Ethereum ağı, Beacon zincirinde kısa bir “işlem kesinliği” sorunu yaşadı ve Ethereum topluluğunun önde gelen üyeleri ortasında hararetli tartışmalara neden oldu. “İşlem kesinliği”, bir Ethereum sürecinin ağ tarafından bilakis çevrilme mümkünlüğü olmaksızın onaylanması ve tamamlanması manasına gelir. Bu terim, bir sürecin kalıcı olarak Blockchain’e yazıldığı ve geri döndürülemez hale geldiği noktayı belirtiyor.
Ethereum ağ aktivitesine ait data kaynakları dün, doğrulayıcıların süreç sırasında süreçleri onaylarken bir sıkıntıyla karşılaştığını bildirdi. Beaconcha.in tarafından sağlanan bilgilere nazaran, 200.750 ila 200.758 ortasındaki epoch’larda (30.000 blokluk bir süreç) alınan onay sayısında değerli bir düşüş yaşandı. Öteki yandan tanınmış bir Blockchain geliştiricisi olan Terence.eth, Twitter’da ana ağın yeniden “sonuçlanmadığını”, yani “işlem kesinliği” olmadığını belirtti. Süreçleri işlemek için kullanılan bir istemci olan Prysm’in sorunu çözmek için bir yama yayınladığını belirterek haberi verdi. Terence.eth’den daha sonra gelen yorumlar süreçlerin sonuçlandırıldığını ve öbür istemcilerin de yamalar yayınladığını öne sürse de, Ethereum’un “hazır olmadığı” konusunda ikazda bulunarak sorunun tam olarak çözülmediğini belirtti.
Bu, Ethereum için yalnızca 24 saat içinde ikinci sonuçlandırma gecikmesine işaret ediyor. Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere 11 Mayıs’ta da o sırada belgisiz olan nedenlerle 25 dakika boyunca süreçleri sonuçlandıramadı. Terence.eth, Prysm istemcisini çalıştıran Ethereum node’larının problemli onaylar aldığını, bunun da artan CPU ve bellek kullanımına yol açtığını ve nihayetinde bir “ölüm sarmalına” neden olduğunu ortaya koyarak sorunun nedeninin kısmen belirlendiğini açıkladı. Lighthouse istemcisi hariç birçok istemcinin misal sıkıntılara eğilimli olduğunu belirtti.
Üçüncü bir kesinti yaşanacak mı?
Gecikme hakkında 11 Mayıs’ta yorum yapan bir öteki geliştirici olan Superphiz, üçüncü bir olayın meydana gelebileceğini öngördü. Node operatörlerini donanımlarını yükseltmeye ve azınlığın olduğu bir istemciye geçmeye çağırdı. Her iki olay da Ethereum’un büsbütün kesintiye uğramasına neden olmazken, Blockchain daha sonra düzgün bir halde sonuçlandırılan süreçleri kısmen işlemeye devam etti.
Bu gecikmeler, süreçleri süratli ve verimli bir halde ölçeklendirmeye ve işlemeye çalışan Ethereum ağının karşılaştığı zorlukların altını çiziyor. ETH ağında merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarının benimsenmesi ve kullanımının artmasıyla birlikte, ağın artan trafik ve süreç hacmini kaldırabilmesini sağlamak çok değerli. Geliştiriciler ve node operatörleri, bu son gecikmelere neden olan temel meseleleri ele almak için çalışmaya devam edecek ve Ethereum kullanıcıları, diğer olayların meydana gelip gelmediğini görmek için durumu yakından izleyecek.