Güney Kore medyası, Demokrat Parti milletvekili Kim Nam-kuk’un daha evvel kripto karları üzerindeki vergilendirmeyi ertelemeyi amaçlayan bir yasa tasarısına eş sponsorluk yaptığını bildirdi.
Güney Kore’nin mali gözlemcisi, muhalefet partisinden bir milletvekilinin bir dizi kripto sürecini mahallî savcılara rapor etti ve bu durum potansiyel bir çıkar çatışması nedeniyle ülke içinde öfkeye yol açtı. CoinDesk Korea’ya nazaran, Kore Demokratik Partisi’nden Temsilci Kim Nam-kuk’un 2022 Şubat sonundan Mart başına kadar 800.000 WEMIX token çektiği sav edildi ve süreçler Finansal Hizmetler Komisyonu’nun Finansal İstihbarat Birimi’ne (FIU) bildirildi.
Kim, Varlıkları Nakde Çevirmediğini Tez Etti
Kim’in WEMIX varlıkları Ocak ve Şubat 2022 ortasında 6 milyar won olarak kayıtlara geçti. Raporda, FIU’nun para çekme süreçlerini kuşkulu süreçler olarak sınıflandırdığı ve savcılığa bildirdiği belirtildi.
Güney Kore, Kim’in para çekme süreçlerini gerçekleştirmesinden kısa bir müddet sonra, 25 Mart 2022’de global standart belirleyici FATF’nin seyahat kuralını uygulamaya koydu. Seyahat kuralı, borsaların süreçlerle ilgili ferdî datalarını toplamasını ve makul bir eşiği aştıklarında bunları yetkililere bildirmesini gerektiriyor.
Rapora nazaran Kim, token’larını nakde çevirmediğini ve rastgele bir maddeyi ihlal etmediğini söyledi.
Güney Kore’nin Kamu Hizmeti Etik Yasası’nda sanal varlıklar için rastgele bir raporlama mecburiliği bulunmuyor. WEMIX, geçen yıl yanlış deveran arzı bildirdiği teziyle Güney Kore’deki büyük borsalar ortasından çıkarıldı. İhraç eden şirket WeMade, listeden çıkarılma sürecine mahkemede itiraz etti lakin bu teşebbüs başarısız oldu.
CoinDesk Korea’nın haberine nazaran Kim, Temmuz 2021’de Gelir Vergisi Yasası’nda sanal varlıkların vergilendirilmesinin ertelenmesine yönelik bir karar içeren bir değişikliğe eş sponsorluk yapmıştı.
Bunun yanı sıra Güney Kore, kriptodan elde edilen gelirin yanı sıra sanal varlıkların devredilmesi yahut ödünç verilmesinden elde edilen geliri vergilendirme planlarını 2025 yılına erteledi.