Band Protocol, dünya çapındaki tüm dataları kripto ekosistemine bağlayan bir projedir. Merkeziyetsiz bir çalışma prensibine bağlı olan proje, Cosmos Network bünyesinde faaliyet göstermektedir.
Band Protocol Nedir?
Band Protocol, dünyanın bilgilerini blokzincir ekosistemine bağlayan merkezi olmayan bir kehanet projesidir. Rastgele bir varlığın uygulama programlama arabirimlerinden (API’ler) yahut öbür klasik web hizmetlerinden bilgi talep etmesine müsaade veren, BandChain olarak isimlendirilen halka açık bir blokzinciri kullanır.
Band Protocol’ün kendisinin nasıl çalıştığına dair detayları tartışmadan evvel, onun temel yapısını ve teknolojinin içinde yer aldığı ekosistemi de tanımakta yarar var. Proje, Ethereum da dahil olmak üzere blokzincirlerinde fonksiyon görürken, birbirine bağlı blokzinciri sistemleri oluşturmak için tasarlanmış bir ağ olan Cosmos Network’ün bir modülüdür. Bant Protokolü, Cosmos SDK üzerine heyetidir , Tendermint’in Bizans Kusur Toleranslı (BFT) mutabakat düzeneğini kullanır ve Cosmos’un Bloklar Ortası Bağlantı Protokolü (IBC) aracılığıyla başka blok zincirlerine bağlanabilir.
Band Protocol Nasıl Çalışır?
Band Protocol’ün ana odak noktaları, sürat ve ölçeklenebilirlik, zincirler ortası uyumluluk ve data esnekliğidir. Akıllı mukavele geliştirme, süratle büyüyen dApp ve DeFi kesimlerinin mihenk taşıdır. Proje, saniye cinsinden ölçülen karşılık müddetleriyle çok çeşitli halka açık blokzincirlerine muteber bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır. Akıllı mukavele talep etme bilgi muhtaçlıklarını gereğince desteklemek için süratli ve gerçek karşılıklara muhtaçlık vardır.
Bireysel blockchain protokollerinin silo halindeki tabiatından kaynaklanan ana zorluklardan biri zincirler ortası bağlantıdır. Cosmos tabanlı bir proje olan Band Protocol, farklı blokzinciri ağları ortasında birlikte çalışabilir bir irtibat katmanı olan Cosmos’un IBC’si aracılığıyla bilgilerini başka blok zincirlerine gönderme yeteneğine sahiptir. Ayrıyeten, IBC tarafından desteklenmeyen blokzincirleriyle süratli data transferi sağlayan özel tek istikametli köprüleri de dayanaklar.
BAND, farklı bilgi biçimlerini ve onu almanın çeşitli prosedürlerini barındırabilmesi manasında agnostik kalmaya çalışır. Protokolün alması gereken dataların bir kısmına herkes erişebilir, lakin öteki bilgilere müsaade verilebilir, merkezi varlıklar tarafından korunabilir yahut bir ödeme duvarının gerisinde bulunabilir. İkincisi doğruysa, data kaynağına yapılan ödeme zincir üzerinde doğrulanabilir ve bilgileri talep eden doğrulayıcılar buna nazaran sağlanabilir. Data sağlayıcılar, Band Protocol’ün zincir üstü ödeme mutabakatını kullanarak aracılardan kaçınarak datalarından para kazanabilir.
BAND Coin Nedir?
Band Protocol ağı, doğrulayıcıları yeni bloklar üretmeye, fikir birliğine katılmaya ve bilgi taleplerine cevap vermeye teşvik etmek için mahallî kripto para ünitesi BAND coin’e güvenir. BAND’ın kendisi, hem Ethereum merkezli bir platform olarak protokolün evvelki basamaklarının bir kalıntısı olan Ethereum tabanlı bir ERC-20 token yinelemesine hem de daha yeni bir Band Protokolü ana ağ formuna sahip olması bakımından biraz benzersizdir. İkisi 1:1 oranında değiştirilebilir, lakin sırf daha yeni ana ağ token’ı stake edilebilir.
En çok BAND payına sahip en yeterli ağ iştirakçileri, BandChain’in doğrulayıcıları olur. Kendileri doğrulayıcı olmak için kâfi stake ölçüsüne sahip olmayanlar, bunun yerine hisselerini kendi seçtikleri bir doğrulayıcıya devrederek temsilci olabilirler. Yetki verenler sırayla, doğrulayıcının stake ettiği toplam BAND ölçüsüne nazaran delege edilen BAND katkısıyla orantılı olarak blok mükafatları alırlar. Blok ödüllerinin yüzde ikisi, topluluk büyümesini ve ekosistem gelişimini desteklemek emeliyle bir topluluk finansman havuzuna yönlendirilir. Proof-of-Stake (PoS) sistemlerinde yaygın olduğu üzere, yanlış davranan yahut ağda çok fazla kapalı kalma müddeti olan doğrulayıcıların hisseleri kesilebilir. Bilhassa Bant Protokolü ile, data taleplerine cevap vermedikleri için doğrulayıcılar da kesilebilir.
BAND, kullanıcıları BAND coin’leri basitçe tutmak yahut takas etmek yerine ağda stake etmeye teşvik etmek için enflasyonist bir tedarik modeli kullanır. Buradaki fikir, enflasyonist bir arza karşı vakit içinde kıymet kaybetmemek için kişinin BAND varlıklarının da artması gerektiğidir – bunu yapmanın en tesirli yolu, ağ faaliyetlerine katılmak ve mükafatlar kazanmaktır. BAND’ın yıllık enflasyon oranı, stake edilen toplam coin arzının yüzde 66’sını korumak için yapılan nizamlı ayarlamalarla birlikte yüzde 7’den yüzde 20’ye kadar dalgalanıyor.
BAND Piyasa Verileri
BAND coin arzı 120 milyon adettir, piyasa pahası ise 202 milyon dolardır. BAND en yüksek ATH fiyatı 15 Nisan 2021’de 22,83 dolar olarak kaydedilmiştir. BAND en düşük ATL fiyatı 25 Kasım 2019 tarihinde 0,20 dolardır.
BAND coin, sahiplerinin protokol idaresine katılmasına da müsaade verir. Bir ağ iştirakçisinin oylama gücü, stake ettikleri BAND ölçüsüyle orantılıdır. Yetki verenler yönetişime katılmaya teşvik edilir ve katılmamayı seçerlerse, oy yetkileri otomatik olarak yetki verdikleri doğrulayıcılara atanır. Aksine, bir yetki veren oy kullanırsa, ilgili doğrulayıcıların atanmış oylarını geçersiz kılarak doğrulayıcılar ve yetki verenler ortasında istikrarlı bir güç dinamiği sağlar.
BAND yeni fiyatı şu formdadır:
Band Protocol (BAND)
BAND Hangi Borsalarda?
Band Protocol satın almak için öncelikle bu coin’in listelendiği kripto borsalarını bilmeniz gerekir. Akabinde bu borsalardan birine kaydolmalısınız. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra Cüzdana bakiye yüklemek için kredi/banka kartı yahut banka havalesi tekniğini tercih edebilirsiniz. Bakiye yükleme sonrası istenilen ölçüde BAND satın alabilir, soğuk yahut sıcak cüzdanlarda koruma edebilirsiniz. BAND coin satın alınabilecek kripto para borsalarından kimileri şunlardır:
- Binance
- Coinbase Exchange
- KuCoin
- Kraken
- Bitfinex
- SushiSwap
- Bittrex
- OKX
- Huobi
- Gate.io
- Probit Global
- Poloniex
- Bitget
- Binance TR
- Phemex
- Paribu
- Bitrue
- BitMart
- XT.COM
- SuperEx