Abu Dabi, merkeziyetsiz iktisat için yasal çerçeve öneriyor

Abu Dabi, merkeziyetsiz iktisat için yasal çerçeve öneriyor

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Abu Dabi, merkeziyetsiz iktisat için yasal çerçeve öneriyor

Abu Dabi Global Market (ADGM) Kayıt Otoritesi, yönetişim yapılarına odaklanan Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) için önerilen yasal çerçeveyle ilgili geri bildirim istiyor.

ADGM, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan uluslararası bir finans merkezi olmasının yanı sıra mali düzenleyicinin denetimine tabi olan sanal varlık hizmeti sağlayıcıları için de özel lisanslama rejimine sahip bulunuyor. Otorite, ADGM’nin mali konulardaki denetleyicisi olmamakla birlikte sadece teklif, hizmet türü ve yönetişim konularını ele almakla sınırlı durumda.

Gündemde bulunan “DLT Vakıflar Yönetmeliği 2023”, merkeziyetsiz girişim alanında tercih edilen bir yönetişim yapısı olan merkeziyetsiz özerk kuruluşları (DAO) kapsayan DLT projelerinin geliştiricileri için çekici olabilecek vakıfların özelliklerine odaklanan özel bir yasal çerçeve oluşturmayı amaçlıyor ve aynı zamanda raporlama, açıklama ve yayım ile iflas ve tasfiye tedbirlerini de içeriyor.

BAE’ye bağlı Abu Dabi ve Dubai emirlikleri, blokzincir ve kripto kuruluşlarını bölgeye çekebilmek için oldukça cazip uygulamaları hayata geçirmekten çekinmezken Dubai, bu yılın başında kripto varlıklara yönelik yasal çerçeveyi yürürlüğe koydu.

Abu Dabi, Şubat ayında Web3 projelerini desteklemek amacıyla 2 milyar dolarlık bir girişim başlattı.

BAE ise geçtiğimiz hafta, ülkede hizmet vermek isteyen sanal varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik olarak lisans zorunluluklarını açıkladı.

BAE’nin mali serbest bölgelerinde lisansı olan şirketler hariç ülkedeki tüm sanal varlık hizmet sağlayıcılarının, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonundan (SCA) onay alması gerekecek.

Lisanslama rejimi, geçen yıl BAE Bakanlar Kurulunun kripto sektörünü düzenleme kararı sırasında konuşulmuştu. Onaylanması ise geçtiğimiz Pazartesi gerçekleşti. Bu yılın başlarında SCA, sektörü düzenleme rolünü üstlenmişti.


Dubai ve Abu Dabi de dahil yedi emirlikten bazıları, halihazırda yürürlükte olan kripto lisans sistemine sahip. Yerel endüstri de Dubai’nin yakın zamanda açıkladığı rejimini benimsiyor.


Duyuruya göre Dubai’de faaliyet göstermek isteyen şirketlerin, SCA onayına ek olarak Sanal Varlıkları Düzenleme Kurumundan (VARA) da bir lisans alması gerekecek.


Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.

Kaynak:  Investing TR

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap