Kuyumcular Alternatif Arayışına Girdiler

Kuyumcular Alternatif Arayışına Girdiler

Paylaş
BTC Piyasası: Kuyumcular Alternatif Arayışına Girdiler

Londra günümüzde altın ticaretinin merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yüzyıllardır kullanılan Londra kasalarında 2019’un sonunda neredeyse 9.000 tonluk (400 milyar dolardan fazla) altın bulunuyordu. Fakat kasalarda tutulan bu altınları başka bir şehre göndermek artık bir hayli zor.

Londra’daki yetkililer son zamanlarda yaşanan gelişmelerden endişe duymaya başladılar. Koronavirüs yüzünden birçok uçuş iptal edildiği, birçok rafineri kapandığı için küresel altın ticareti de sekteye uğramaya başladı. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir yazıda bunun eşi benzeri görülmemiş bir soruna yol açtığından, kuyumcuların fiziki altın bulamadıklarından bahsetmiştik. Londra’daki yetkililer şimdi şu soruyu soruyorlar: “Ya Koronavirüs yüzünden daha fazla kısıtlama gelirse?”

Alternatif Arayışı

Londra Külçe Piyasası Derneği (LBMA) Başkanı Ruth Crowell, Koronavirüsün kontrol altına alınamaması halinde yaşanabileceklerden endişeleniyor. Bloomberg’ün haberine göre Koronavirüsün tahmin edilenden daha uzun sürmesi halinde (diğer pek çok şey gibi) altın piyasası da büyük bir hasar alacak.

Koronavirüs yüzünden birçok uçak seferi iptal edildi, İsviçre’deki altın rafinerileri karantinaya alındı, Kanada’daki bazı altın madenleri bile kapanmak zorunda kaldı. Tüm bunlar altın ticaretini zaten olumsuz etkiledi. Fakat LBMA Başkanı Crowell, durumun daha da kötüye gitmesinden korkuyor. Koronavirüsün beklenenden daha uzun sürmesi, altın ticaretinin de daha fazla hasar alması demektir. Crowell gibi isimler bu hasarı en aza indirebilmek için şimdiden harekete geçmeye başladılar.

Crowell’in açıklamalarına göre Londra’daki ilgili kişiler, Londra’daki altının başka şehirlere gönderilememesi halinde ne yapacaklarını düşünmeye başladılar. Crowell bu yüzden şimdiden diğer şehirlerdeki yetkililerle iletişime geçtiklerini söylüyor. Bu isimler Koronavirüsün beklenenden uzun sürmesi halinde farklı şehirler arasındaki altın ticaretinin nasıl sağlanacağını bulmaya çalışıyorlar. Fakat bu, tahmin edilebileceği üzere, pek kolay bir süreç değil. Çünkü altın üreticilerinin yeni sevkiyat yolları bulabilmeleri için önce farklı vergi rejimlerini incelemeleri ve ticaret yasalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor.

Yavaş Yavaş Düzeliyor

Altın piyasası bu kötü senaryoda daha fazla hasar almaya devam edebilir. Fakat işler iyi giderse altın piyasası da yavaş yavaş düzelmeye başlayacaktır. Zaten son zamanlarda altın piyasası adına olumlu sayılabilecek bazı gelişmeler yaşandı.

Crowell’in açıklamalarına göre bazı tedarikçiler altın teslimatı yapabilmek için özel izin almaya başladılar ve bu sayede seyahat kısıtlamalarına rağmen rahatça altın sevkiyatı yapabiliyorlar. Bu, altın tedarikçileri üstündeki baskının biraz olsun azalmasını sağladı. Ayrıca İsviçre’deki bazı rafineriler de yeniden açılmaya başladılar ki bu da küresel altın piyasası için bir hayli olumlu bir gelişmeydi. Bunların yanı sıra Çin’deki yaşamın yavaş yavaş normale dönüyor olması da altın piyasasını rahatlatıyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap