Hisse to Public Key Hash (P2PKH) Nedir? P2PKH Ne iş Fayda?

Hisse to Public Key Hash (P2PKH) Nedir? P2PKH Ne iş Fayda?

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Hisse to Public Key Hash (P2PKH) Nedir? P2PKH Ne iş Fayda?

P2PKH adresleri, Bitcoin içindeki en yaygın adres türüdür ve genellikle söz konusu kripto para birimlerinde işlem yapmak için kullanılan adreslerdir. Peki, P2PKH nedir, ne işe yarar?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Pay to Public Key Hash, sahipliğin blok zincirinde nasıl transfer edildiğini basitçe açıklayan önemli bir kavramdır. Ek olarak, P2PKH, Bitcoin için işlem oluşturmanın temellerini anlamada büyük bir rol oynar. Bitcoin’in blok zincirinde nasıl aktarıldığı sürecini basitleştirir. Ek olarak, burada P2PK, P2SH, P2MS vb. gibi birçok başka varyant var ama hepsi aynı temel konsept üzerinde çalışıyor.

Pay to Public Key Hash (P2PKH) Nedir?

Bitcoin’de popülerlik kazanan yeni komut dosyaları olmasına rağmen, ağda işlemleri gerçekleştirmenin en yaygın yolu Pay to Public Key Hash veya daha iyi bilinen adıyla P2PKH komut dosyalarıdır. Başlangıçta ağ, Pay to Public Key (P2PK) komut dosyasını kullandı, ancak gelecekte kuantum bilgisayarların saldırısına maruz kalma güvenlik açığı nedeniyle, daha fazla güvenlik ve ağ koruması için P2PKH olarak değiştirildi. Ve o zamandan beri, bu komut dosyası Bitcoin’de yapılan çoğu işlemde büyük rol oynuyor.

Gerçek şu ki, hem P2PK hem de P2PKH çok benzer. Hem P2PK hem de P2PKH’de kullanıcılar karmaşık bir şifreleme mekanizması göstermelidir. Bu mekanizma, ödemeleri almak için açık anahtarın ve aldıkları ödemeyi harcamak için özel anahtarın gerçek sahipleri olduklarını kanıtlamaya dayanır. Ancak P2PK ve P2PKH arasındaki temel fark, P2PKH’nin bir işlemin alınması sırasında kullanıcının tam ortak anahtarını scriptPubKey’e sağlaması gerekmemesine izin vermesidir. P2PK komut dosyalarında meydana gelen bir durum.

Ulaş Utku Bozdoğan: Hisse to Public Key Hash (P2PKH) Nedir? P2PKH Ne iş Fayda? 1P2PKH Örneği

Bu basit değişiklik, Bitcoin’in kuantum bilgisayarlarla gerçekleştirilebilecek olası saldırılara karşı güvenliğini büyük ölçüde geliştirdi. Ancak aynı zamanda, her işlemin boyutunu küçültmenin yanı sıra işlemlerin gizliliğini de iyileştirdi, Bitcoin’in ölçeklenebilirliği için harika bir şey. Bunun nedeni, eksiksiz ortak anahtar yerine yalnızca 20 bayt uzunluğunda bir karma sağlama gerçeğidir. Bilinmesini veya ifşa edilmesini engelleyen, ağın genel güvenliğini artıran bir durum.

Ancak P2PKH’nin tüm bunları nasıl mümkün kıldığını merak ediyorsunuzdur. Hangi mekanizmalar çalışmasına izin verir? Peki, tüm bunları aşağıda inceleyeceğiz.

P2PKH Betiği Nasıl Çalışır?

Bir P2PKH betiğinin çalışması, alıcı ve göndericinin bir işlemi gerçekleştirmeye hazırlandığı anda başlar. Bu noktada alıcının bir genel ve özel anahtar çifti oluşturması gerekir. Bu anahtarlar oluşturulduktan sonra, alıcı ortak anahtarını işlemin sahibi ile paylaşacaktır. Bu anahtarların kodlanması sürecinde alıcı, işlemi gerçekleştirmek için göndericiye güvenli bir şekilde ileteceği ortak anahtarın bir hash’ini oluşturur. Bu karma bizim kripto para birimimiz veya Bitcoin adresimizdir.

Şimdi, ihraççının Bitcoin adresine sahip olduğu an, işlemin oluşturulması süreci ile başlar. Bu süreç, P2PKH’nin parçası olacak özel bir alt komut dosyası oluşturmak için Bitcoin komut dosyasının kullanılmasına yol açar. Bu alt komut dosyası scriptSig olarak adlandırılır ve işlevi, ihraç edenin harcayacağı kripto para birimlerinin gerçekten sahibi olduğunu doğrulamaktır. Bunu yapmak için, ihraççının o sırada kripto para birimlerini aldığı ortak anahtarı alır ve harcamasını sağlayan özel anahtara sahip olduğunu doğrular. Bu adım doğrulandığında, yayıncı P2PKH komut dosyasını oluşturma işlemine devam edebilir.

Sürecin ikinci kısmı scripPubKey alt betiğini oluşturur. Komut dosyasının bu kısmı, verenin aldığı ortak anahtar karmasına gönderilen kripto para birimlerinin gücünü sunar. scriptSig ve scriptPubKey’i birleştirerek, işlevi aşağıdaki gibi özetlenebilecek eksiksiz bir P2PKH’ye sahibiz:

Bir ihraççı, yalnızca sahip olduğu bir genel adreste aldığı Bitcoin’leri harcayabilir. Ama onları harcamak için o adresin gerçekten sana ait olduğunu kanıtlamalısın. Bu nedenle, giderin kilidini açmak için doğru ortak anahtarı ve özel anahtarı sağlamanız gerekir.

Bu noktayı onaylayan ihraççı, kendi mülkü olmaktan çıkan belirli bir miktarda kripto parayı başka bir kullanıcının mülkü olmak üzere başka bir adrese gönderir ve bu madeni paraları ancak aynı süreci izleyerek harcayabilir.

P2PKH Uygulamasının Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları

P2PKH komut dosyasını uygulamanın en büyük avantajlarından biri ve bu, işlem yaparken onu çok güvenilir kılar, çünkü kuantum bilgisayarlardan gelen saldırı veya tehdit olasılığını azaltır. P2PKH sayesinde, genel anahtarlar asla ifşa edilmez veya gönderilmez. Açık anahtarın tamamını göndermek yerine, yalnızca bir karma kullanılır.

Bu betiğin sunduğu bir başka büyük avantaj da basitlik ve kullanım kolaylığıdır. P2PKH uygulayan adresler çok daha kısa ve daha yönetilebilir. Bu da P2PK adreslerine kıyasla hata yapma şansını azaltır.

Dezavantajları

P2PKH adreslerinin kullanımı çok daha kolay olsa da, bu adresleri oluşturma süreci P2PK betiklerine göre çok daha karmaşık ve zordur. Bu nedenle, P2PKH işlemlerini oluşturmak için programlama düzeyinde birçok ek adım veya işlemin uygulanmasını gerektirirler. Ancak bu, kullanıcılar için biraz şeffaftır ve mevcut cihazlar için bunun herhangi bir olumsuz performans etkisi yoktur.

Ayrıca, bu komut dosyası takip edilmeden çok önce başlatıldığından ve uygulandığından, eski adresler, komut dosyası P2SH yapıyormuş gibi, bu biçimi uygulayan cüzdanlar veya cüzdanlar ile uyumlu değildir. Bir P2PKH adresinden bir SegWit adresine işlem göndermek mümkün olsa da. Ancak, bu işlemlerin ücretleri genellikle yüksek olabilir. Bu nedenle, P2PKH işlemlerinin uygulanması Bitcoin ağında önemli bir rol oynamasına rağmen, kullanıcılar SegWit’i daha fazla benimsemeye başlarsa kullanımı etkilenebilir ve azalabilir.

Kaynak:  Coinkolik

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap