2020’nin İlk Çeyreğinde Piyasalardaki Durum Nasıldı?

2020’nin İlk Çeyreğinde Piyasalardaki Durum Nasıldı?

Paylaş
BTC Piyasası: 2020’nin İlk Çeyreğinde Piyasalardaki Durum Nasıldı?

Bitcoin fiyatı 12 Mart tarihinde 7 bin doların üstündeydi. Ancak fiyat yalnızca birkaç saat içerisinde birkaç bin dolar düşüp 4 bin dolara kadar geriledi. Bu süreç içerisinde birçok kişi zarar etse de BTC fiyatı birkaç haftalık toparlanma sürecinin ardından 6 bin-6 bin 500 dolar aralığına çıktı.

Bitcoin fiyatının önümüzdeki saat/günlerde nasıl bir performans sergileyeceğini bilemiyoruz. Ancak yılın ilk üç ayına, yani 2020’nin ilk çeyreğine baktığımızda BTC’nin %10 oranında değer kaybettiğini görüyoruz. Bu elbette çok ciddi bir sayı. Ancak bu noktada hisse piyasalarının çok daha kötü bir performans sergilediğini hatırlatmak gerekiyor.

Hisselere Bakış

ABD’deki Dow Jones Endeksi yılın ilk çeyreğinde %23 değer kaybetti ki bu Dow Jones’un şu ana kadarki en kötü çeyreği oldu. Aynı zaman dilimi içerisinde S&P 500 2008’den beri hiç olmadığı kadar fazla değer kaybetti ve %20 oranında düştü.

Gözümüzü ABD’den Avrupa’ya çevirdiğimizde de pek parlak bir tabloyla karşılaşmıyoruz. Avrupa’daki Stoxx 600 Endeksi yılın ilk çeyreğinde %23.02 değer kaybetti. Stoxx 600, 2002’de %22.33 oranında değer kaybettiğinden beri hiç bu kadar fazla değer kaybetmemişti. Bu arada Fransa’daki CAC 40 %26.46, İngiltere’deki FTSE 100 %24.8, Almanya’daki DAX ise %25 değer kaybetti. Yılın başında 115.900 seviyesinde olan BIST 100 ise 31 Mart’ta 89.7 seviyesine kadar geriledi ve ilk çeyrekte %22’den fazla değer kaybetti.

Petrol Piyasası

Petrol piyasası şu anda hisse piyasasından bile daha kötü durumda. Suudi Arabistan ve Rusya arasında yaşanan anlaşmazlık sonucunda petrol üretimi hızla artmaya, Koronavirüs yüzünden de petrole duyulan talep hızla azalmaya başladı. Bunun sonucunda varil petrol fiyatları adeta çakıldı.

Güncel verilere göre varil petrol fiyatı 20 dolara kadar gerilemiş durumda ki bu son 17 yılın en düşük seviyesi olarak kabul ediliyor. Petrol piyasasındaki fiyat savaşının tam olarak ne zaman sonlanacağı henüz kestirilemiyor. Ancak Suudi Arabistan’ın henüz geri adım atmak gibi bir niyeti yok.

Petrol ve hisse piyasalarının toparlanabilmesi için Koronavirüs pandemisinin de kontrol altına alınması gerekecek. Jim Rogers gibi isimler önümüzdeki dönemlerde sert bir ayı piyasası göreceğimizi düşünseler de Goldman Sachs, piyasaların ikinci çeyreği atlattıktan sonra düzlüğe çıkacağını düşünüyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap