IOTA Coin Nedir? IOTA Coin Yorum ve Geleceği

IOTA Coin Nedir? IOTA Coin Yorum ve Geleceği

Paylaş
BTC Piyasası: IOTA Coin Nedir? IOTA Coin Yorum ve Geleceği

IOTA (MIOTA), Nesnelerin İnterneti (IoT) ekosistemindeki makineler ve cihazlar arasındaki işlemleri kaydetmek ve yürütmek için tasarlanmış dağıtılmış bir defterdir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Kripto para birimlerine yatırım yapma fikri Bitcoin kadar öne çıktı ve diğer kripto para birimleri BTC ile aynı başarıyı paylaşacakları umuduyla piyasaya çıkmaya başladı. Ancak bu kripto para birimlerinin çoğunun ortak bir sorunu vardı: ölçeklenebilirlik sorunları. IOTA ile bu soruna bir çözüm geldi.

Bugün, IOTA’nın kendisini diğerlerinden nasıl farklılaştırdığını öğreneceğiz ve gelecekte neler getirebileceğini anlayacağız.

IOTA Coin Nedir?

IOTA, IoT ekosistemindeki işlemleri kaydetmek ve yürütmek için kullanılan açık kaynaklı bir dağıtılmış defter ve kripto para birimidir. Yerel kripto para birimi, ağ içindeki işlemleri kolaylaştırmak için mIOTA olarak adlandırılır.

IOTA, blok zinciri teknolojisinden sapar ve özel bir Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) teknolojisi olan “Tangle” olarak bilinen teknolojiye odaklanır. IOTA’nın amacı, kripto pazarındaki ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmek ve Nesnelerin İnterneti’nin omurgası olmaktır. Gelişmiş ölçeklenebilirlik sorunu, işlem ücretlerinin artmasına neden olabilir. Böylece IOTA, ademi merkeziyetçilik kavramını en ham haliyle koruyarak ücretsiz işlemler başlattı.

IOTA ağı birçok düğümden oluşur ve her düğüm doğrudan diğer iki düğüme bağlıdır.

DAG’da yönlendirilmiş – düğüm bağlantılarının yalnızca bir yönü olduğu anlamına gelir: X düğümü doğrudan Y düğümüne bağlanabilir, ancak Y düğümü X düğümüne doğru hareket edemez.

DAG’de asiklik – ağın dairesel olamayacağı veya herhangi bir biçimde döngülü olamayacağı anlamına gelir: X düğümü doğrudan Y node’una bağlıysa ve Y node’u doğrudan Z node’una bağlıysa, o zaman node Z, X node’una yönlendirilemez.

Ağdaki her düğüm iki node’una yönlendirilebilir veya bağlanabilir ve bu iki node’un her biri diğer iki node ile bağlantılıdır ve bu böyle devam eder. Her node, bağlı olduğu iki node’un işlemlerini doğrulamaktan sorumludur.

IOTA’daki işlemler, Siteler olarak da bilinir. Ağa ne kadar çok düğüm eklenirse, o kadar güvenli olur.

Örneğin, A düğümü diğer iki düğüm, B ve C tarafından doğrulanırsa ve her ikisi de D node’u tarafından doğrulanırsa, bu, A düğümünün B, C ve D düğümleri tarafından doğrulandığı anlamına gelir, yani üç düğüm sorumludur. A düğümünün işlemlerini onaylamak için.

Diğer düğümlerin bu bilgilere erişimi vardır ve A düğümünün güvenilir olup olmadığını belirler. Bir düğüme ne kadar çok düğüm bağlanırsa, o kadar güvenilir olur. Yeni eklenen düğümlere “İpuçları” adı verilir ve onlara yeni bir düğüm yönlendirilene kadar doğrulanmadan kalır. Bu düşünce tarzını kullanarak, bir düğüm Tangle’da ne kadar fazla zaman harcarsa, yeni düğümler IOTA ağına katıldıkça ve onunla bağlantılı daha fazla doğrulama gerçekleştikçe o kadar güvenilir olabilir.

BTC Piyasası: IOTA Coin Nedir? IOTA Coin Yorum ve Geleceği 1

Görsel: Tangle teknolojisinin görsel temsili: sarı düğümler, Uç düğümleridir

Bu bilgilere göre, IOTA ağı daha küçük olsaydı, bir saldırgan ağa çoğunluğun üstesinden gelebilecek ve ağı kişisel amaçları için manipüle edebilecek daha fazla düğüm sağlayabilir. Bununla birlikte, IOTA ekibi “Koordinatör” olarak bilinen ve bu tür saldırganların başarılı olmasını neredeyse imkansız kılacak kadar ağın güvenliğini sağlamaya dahil olan bir düğüm başlattı.

IOTA ile İlgili Sorunlar

Ancak, Koordinatör düğümü temelde ağı kontrol ediyorsa, bu IOTA ağını biraz merkezileştirmez mi?

Cevap: Evet.

Ancak IOTA Vakfı, ağ, kimsenin düğümlerin çoğunluğunu kontrol etmeyi göze alamayacağı kadar büyüdüğünde, Koordinatör düğümünün ağdan kaldırılacağını belirtti.

IOTA aslında bir blok zinciri olmamasına rağmen, ağın fikir birliği mekanizması söz konusu olduğunda hala esas olarak İş Kanıtı (PoW) özelliklerini kullanır.

Bununla birlikte, IOTA’daki madencilik, diğer PoW ağlarındaki ile aynı değildir. Örneğin, madencilere her işlem ücretinin bir kısmını almak yerine yeni jetonlar verilmez.

IOTA ağında ve IoT’de kullanılan belirteç mIOTA’dır (dönüşümlü olarak MIOTA olarak yazılır). 2,779,530,283 MIOTA jetonunun sınırlı bir arzı vardır.

Dolaşımdaki arz, halka açık olan ve kripto para biriminde dolaşan kripto para birimlerinin veya tokenlerin sayısıdır. Bu toplamın %100’üne ulaşmıştır. Ağa daha fazla MIOTA jetonu eklenemediğinden, MIOTA’nın fiyatı deflasyonisttir.

IOTA’nın Kökenleri

IOTA, 2015 yılında David Sønstebø, Serguei Popov, Dominik Schiener ve Sergey Ivancheglo tarafından kuruldu. Sønstebø bir girişimcidir ve daha önce bir donanım IP şirketinin geliştirilmesinde yer almıştır. Popov, Brezilya’daki Campinas Üniversitesi’nde matematik profesörü ve Tangle’ın arkasındaki beyin. Schiener ayrıca IOTA’dan önce diğer şirketlerle ilgilenen bir girişimcidir.

Elektronik konusunda uzman olan Ivancheglo, artık IOTA ekibinin bir parçası değil çünkü ekibin ilk başlatıldığında belirlediği hedeflerin artık ulaşılabilir olmadığına inanıyor.

Bugün, dünya çapında 25’ten fazla ülkeden bunun için çalışan uzmanlar olduğu için ekip genişledi.

IOTA projesini geliştirmek için IOTA Vakfı, 2015 yılında bir İlk Para Teklifi (ICO) düzenledi. Yaklaşık 500.000 dolar toplandı (o sırada 1.337 BTC). Bugün ICO’lar bundan çok daha fazla para toplarken, 2015’te çok popüler değillerdi, bu yüzden o zaman bir başarı olarak kabul edildi.

Başlangıçta, üç katrilyon MIOTA token’ı yayınlandı. ICO’da 999.999.999 satıldı. Ancak, bu jetonların çoğu zaman içinde yakıldı.

Zaman geçtikçe, IOTA ekibi tarafından IOTA’nın daha fazla alt biriminin eklendiğini belirtmekte fayda var çünkü ek tedarik IoT’nin amacına daha çok uyuyor.

IOTA (mIOTA) Fiyat Geçmişi

CoinMarketCap’e göre mIOTA tokeni Haziran 2017’de piyasaya sürüldü ve yaklaşık 0,50 ABD doları değerindeydi. Bir ay içinde fiyat 0.15 dolara düştü, ancak 2017 yılının Ağustos ayında 1 dolara ulaştı.

Kasım 2019’da IOTA, yaklaşık iki ay süren bir yükseliş koşusu başlattı ve 19 Aralık’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 5,69 $’a ulaştı. Bundan kısa bir süre sonra fiyat düşmeye başladı, Nisan ayında 1 doların altına düştü, ardından Mayıs 2020’de 2,60 dolar civarına geri döndü.

BTC Piyasası: IOTA Coin Nedir? IOTA Coin Yorum ve Geleceği 2

2021’in ilk çeyreğinin yükseliş eğilimini takiben, mIOTA’nın fiyatı yeniden artmaya başladı ve Nisan ayında 2.68 dolara kadar çıktı. Bu artıştan bu yana, mIOTA’nın fiyatı hafifçe düştü ve 8 Haziran 2021 itibariyle 1,09 dolar civarındaydı.

1,09 $ fiyat ve 2,78 milyar dolaşım arzı ile IOTA’nın piyasa değeri 3 milyar dolar civarında. Bu, IOTA’yı piyasa değerine göre kripto pazarında 34 numarada sıralıyor.

IOTA Güncel Projeler

IOTA, nesnelerin interneti ekosistemini sürdürmek için inşa edildiğinden, projeler genellikle IoT’nin ölçeklenebilirliği etrafında döner. IOTA, 2017’de köprünün altından çok su kaybedebilirken, ivme kazanmayı hedefliyor.

Aslında, IOTA bazı güvenlik açıklarını gidermek için bir ağ yükseltmesi üzerinde çalışıyor. İşte Schiener’in vizyonuna engel olmayan projeler.

Akıllı Şehirler

IOTA, fütüristik hizmetler sağlamada faydalı olduğunu kanıtladı. Her şeyin dijital olduğu akıllı şehirlerde durum böyle. Taipei hükümeti, Taipei’de fütüristik bir şehir fikrini uygulamak için IOTA Vakfı ile işbirliği yaptı. Bunu yaparak, IOTA bu akıllı şehrin arkasındaki güç olacaktır.

Ayrıca, oylama veya diğer hizmetlerde IOTA’nın dağıtılmış defterini kullanmak, hükümet ile vatandaşları arasında daha güçlü bir ilişkinin yanı sıra daha fazla güvenlik sağlayacaktır.

Akıllı Enerji

Akıllı şehirlerin yanı sıra IOTA, enerji endüstrisi ile de ilgilendi. IOTA, ademi merkeziyetçilik nedeniyle elektrikli otomobiller için kullanılan akıllı enerjiyi verimli bir şekilde yönetebilir. MIOTA token’larını bir ödeme aracı olarak kullanan insanlar, akıllı arabalarını akıllı şarj istasyonlarında şarj edebilirler. IOTA Vakfı ile ilk anlaşmaya varanlardan biri olan Hollandalı ElaadNL şirketi için durum böyle.

İlaç ve Ulaşım

IOTA’nın kullanılabileceği bir diğer alan ise tıp. IOTA ağı, verilerin daha güvenilir, güvenli ve özel olması için eSağlık hizmetlerini iyileştirmek için çalışıyor. Ek olarak, IOTA ulaşım endüstrisinde kullanılabilir. İnsanlar bunu park yerleri, ulaşım ve araç paylaşımı için ödeme yapmak için kullanabilir.

İmalat ve Tedarik Zinciri

Son olarak, IOTA, tedarik zincirinin yanı sıra üretim için de kullanılabilir. Kullanıcılar Tangle teknolojisini kullanarak belirli bir ürünle ilgili her türlü bilgiye erişebilir ve mümkün olduğunca fazla şeffaflık elde edebilir.

IOTA’nın Ortakları

Tüm bu özellikler, IOTA Vakfı’nın dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarıyla ortak olmasını mümkün kıldı. Bunlardan biri Microsoft’tur. IOTA, Nesnelerin İnterneti’ne güç sağlamayı planladığı için Microsoft, IOTA’yı IoT’nin geleceğine yönelik çalışma konusunda gelecek vaat eden bir ortak olarak görüyor.

BTC Piyasası: IOTA Coin Nedir? IOTA Coin Yorum ve Geleceği 3

Bir diğer IOTA ortağı ise Volkswagen. IOTA, otomotiv tedarik zinciri ve üretimi üzerinde çalıştığı için Volkswagen de bu teknolojiyi kullanmaya karar verdi. Otomotiv endüstrisindeki bir diğer şirket olan Jaguar Land Rover da yakın zamanda IOTA Vakfı ile ortaklık kurdu.

Elektronik alanında, Bosch ve Fujitsu gibi şirketler, bu kripto para biriminin sunduğu birçok işlevsellikten yararlanmak için IOTA ortakları haline geldi.

IOTA Coin Yorum ve Geleceği

IOTA, ağına birkaç yeni özellik eklemek istiyor. Daha önce de belirtildiği gibi IOTA, Koordinatör düğümünü Coordicide adını verdiği bir planla yakında kaldırmayı planlıyor. Bu, nihayetinde IOTA’nın merkezileşme yönünü ortadan kaldıracak ve daha verimli hale getirecektir.

Coordicide tamamlandıktan sonra, IOTA ayrıca Shimmer olarak bilinen ağda yeni bir fikir birliği mekanizması uygulamayı planlıyor. Shimmer, ağda iyi performans gösteren düğümlere ödül olarak “Mana” kullanır.

Başka bir yükseltme, Chrysalis veya IOTA 1.5 adı verilen bir şeydir. Bu aynı zamanda ağın verimliliğini arttırmada da rol oynar.

Son olarak, Tangle ağını güvenli hale getirmenin yeni yollarını yaratması beklenen Qubic adlı yeni bir protokol geliştiriliyor.

IOTA, amaçlanan tüm bu güncellemelerden başarıyla geçerse, daha fazla şirketin onunla ortak olmak isteyebileceğini söylemek güvenlidir. Üstelik her geçen gün daha pratik hale geldi, elde edilen sınırlı arz nedeniyle deflasyonist bir fiyatla mIOTA’nın fiyatı uzun vadede artabilir.

IOTA, benzersiz bir kripto para birimidir ve ölçeklenebilirlik ve ücretler açısından en verimli olanlardan biridir. Ağın bugün geldiği noktaya ulaşmasında karşılaştığı zorluklara rağmen, IOTA hala dünyanın en umut verici kripto para birimlerinden biri.

IOTA, yüksek işlem ücretleri ve ölçeklenebilirlik gibi iki ana sorunu çözmek için kripto para birimi alanının gerektirdiği teknolojik değişimi getirdi. Tangle ağı, doğrulamaları işlemek üzere tasarlanmıştır, böylece işi yapmak için bloklara veya madencilere ihtiyaç duymaz. Ancak öte yandan, kripto para biriminin başarısı, iddialı bir hedef olan Nesnelerin İnterneti vizyonunun başarısına çok bağlıdır. IOTA’nın bu hedefe ulaşmada başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek.

MIOTA Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 MIOTA Coin 13.27 TL TL’den işlem görüyor. MIOTA Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -5.76% değişim gösterdi. MIOTA Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 51,021,220 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 2,791,883,915 $ dolar seviyesinde.

MIOTA Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 MIOTA Coin 0.976004 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Ocak ayı itibariyle MIOTA Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 5.69 dolarla kaydetti. Bununla birlikte MIOTA yılın en düşük seviyesini ise 0.409 dolarla belirledi.

Kaynak:  Coinkolik

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap