Singapur Milli Kalkınma Bakanı Lawrence Wong, CNBC’nin programına katıldı ve Koronavirüsün tehlikelerinden bahsetti. Wong bu salgının hem insan yaşamına hem de küresel ekonomiye karşı tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Singapur’da Durum
Neredeyse 6 milyonluk nüfusu olan Singapur, Kovid-19 hastalığının Çin’den sonra görüldüğü ilk ülkelerden biriydi.
Şu ana dek neredeyse 300 kişinin hastalığa yakalandığı Singapur’da henüz kimse Kovid-19 yüzünden hayatını kaybetmedi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Kovid-19 tanısı konan hastaların neredeyse yarısı hastalığı atlatmayı başardı.
Singapurlu yetkililer Kovid-19 ile başarılı bir şekilde mücadele etseler de ülke ekonomisi bu salgından ağır biçimde etkilendi. Koronavirüsün Singapur ekonomisi üstündeki etkilerini hükümetin kısa süre önce yayınladığı rapora bakarak anlayabiliyoruz. Hükümet GSYH’nin normal şartlar altında %0.5-%2.5 oranında büyümesini bekliyordu ancak kısa süre önce bu beklentileri -%0.5 ile %1.5 aralığına çekti.
Sağlık ve Ekonomi
Türkiye, ABD, İtalya, Çin ve daha birçok ülke, Kovid-19 ile başa çıkabilmek için ülke sınırlarını, restoranları, kafeleri, barları vb. kapatmak zorunda kaldı. Koronavirüs bu süreç içerisinde birçok ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkiledi.
Singapur Milli Kalkınma Bakanı Lawrence Wong, CNBC’ye verdiği demeçlerde bunun adeta iki ucu keskin bıçak olduğunu ima etti. Kendisinin açıklamalarına göre devletler bir yandan acil sağlık hizmetlerini yetiştirmek bir yandan da ekonomik krizi önlemek zorunda kaldılar:
“Şu anda iki farklı krizle mücadele ediyoruz. Biri sağlık krizi biriyse ekonomik kriz. Modern tarihte hiç görmediğimiz kadar ağır bir ekonomik kriz…
Bizi zorlayan şey şu; salgının yayılmasını önlemeye çalıştığımızda ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyoruz. Sağlık için gerekli olan adımları attığımızda ekonomik hareketlilik düşüyor ve bu da ekonomik çöküş riskini arttırıyor.”