Bank of America raporunda Amerika Birleşik Devletleri’nin 2025 ve 2030 yılları arasında kendi Merkez Bankası Dijital Para Birimini (CBDC) çıkarma olasılığından bahsedildi.
CBDC’leri “elektronik para birimlerinin kaçınılmaz bir evrimi” olarak tanımlayan Bank of America stratejistleri Alkesh Shah ve Andrew Moss, Merkez Bankası Dijital Para Biriminin ABD Federal Rezervi’nin bir sorumluluğu olacağını kaydetti.
CBDC’nin faydaları, olumsuz yönlerinden fazla
Bloomberg tarafından Pazartesi günü bildirilen bir notta stratejistler, CBDC’nin faydaları arasında doların değerini korumak, finansal katılımı artırmak ve sınır ötesi ödemeleri iyileştirmek bulunduğunu belirtti.
Rapor ayrıca ticari banka mevduatlarının CBDC’lere dönüştürülmesiyle finansal sistemdeki artan likidite riski ve mevduat kaydırma yoluyla finansal piyasa yapısının değişmesi de dahil olmak üzere bazı potansiyel risklerin altını çizdi.
Ancak Bank of America’ya göre, bu riskler CBDC’nin tasarımına bağlı olarak hafifletilebilir.
Bank of America, dijital paranın çıkarılmasından önce, mahremiyet korumalı, aracılı ve kimlik doğrulamalı bir CBDC geliştirmek için belirli faktörlerin dikkate alınmasının zorunlu olduğunu kaydetti.
Bu arada banka, özel kripto para birimlerinin, özellikle de stabilcoinlerin kullanımının artacağını kaydetti. Rapora göre, sınır ötesi havaleler için bir ödeme şekli olarak kullanılan sabit paralar arttı.
Raporda şunlar yazıyor:
Kripto para birimlerine artan ilginin ardından, Federal Rezerv geçen hafta 35 sayfalık bir rapor yayımlamıştı.
Bu makale ilk olarak Kripto Para Haber üzerinde yayımlanmıştır
Kaynak: Investing TR