Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi Nedir ? 

Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi Nedir ? 

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi Nedir ? 

İçerik

Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi Nedir ?

Genel itibariyle enflasyon kavramı, para biriminin satın alma gücünde ortaya çıkan düşüler sebebiyle oluşmaktadır. Enflasyonist bir para ekonomisi, negatif diye adlandırılan faiz ve hiçbir şekilde faiz alınmayan oranlara, dolaşımda olan fazla miktardaki paraya odaklanmaktadır. Dev kripto para birimi Bitcoin ve enflasyon kavramı açısından bakıldığında ise, Bitcoin birimi, enflasyona karşı yoğun bir koruma göstermektedir. Parasal bakımdan arzın artış göstermesi enflasyon oranlarında çok ciddi bir artış meydana getirdiğinden dolayı Bitcoin ortaya çıkmıştır.

Bitcoin ve Enflasyon Arasında Ne Gibi Bir Bağ Var? 

Enflasyon kavramının mal ve hizmetlerin fiyatlarında meydana gelen yüksek artış ile mi yoksa, para birimlerine olan arz ile mi ilgili olduğu konuları bir kesim tarafından tartışmalara neden olmuştur. Bu açıdan bakılıp, Bitcoin ve enflasyon bağlantısı ele alındığında, Bitcoin’in hiçbir şekilde enflasyonist bir değeli varlık olmadığı sonucunda ulaşılmaktadır. Bitcoin biriminin üretim miktarının maksimum 21 milyon kadar olabilmesi ise Bitcoin’e olan talebin her geçen gün artmasına ancak daha az seviyelerde üretimin yapılabilmesine neden olmaktadır. Bu durum tam anlamıyla her dört yılda bir gerçekleşen inanılmaz halving ile beraber madencilere verilen ödüllerin büyük oranda azalması nedeniyle Bitcoin üretiminin zaman ilerledikçe daha da zorlaşmasına neden olmaktadır.

Yarılanma, ortalama anlamına gelen Halving kavramı, yeni piyasaya sürülen kripto para birimleri için kullanılan yeni bir terimdir. Bu kapsam doğrultusunda paraların oluşturulma hızının düşmesi sürecine verilen genel bir isimdir. Halving olayının gerçekleşmesinin ardından ise Bitcoin, tüm gerçek para birimlerine kıyasla dünya ortalaması alındığında diğerlerine nazaran çok daha düşük olan bir enflasyon oranına sahip olacaktır. Bu doğrultuda yıllık enflasyon oranının çok daha düşük olacağı düşünülmektedir. 

Ulaş Utku Bozdoğan'ın Kaleminden: Bitcoin ve enflasyon ilişkisi nedir ? 

Kripto Para Birimleri ve Enflasyon

Enflasyon kavramı kripto varlıklar açısından hiçbir şekilde hiçbir etkiye sahip değildir. Kripto paraların çok büyük bir kısmının sayı bakımından sınırlı yapıda bulunması söz konusu bu para birimlerinin deflasyonist olmalarını kaçınılmaz hâle getirmiştir. Bu nedenle birkaç ülke, enflasyon kavramı ile tamamen başa çıkabilmek için kripto paraları kabul etmiştir. Ancak yapılan tüm belirlemeler sonucunda enflasyon ve kripto para birimleri arasında bir karşılaştırma yapılmış, bu dijit para birimlerinin dünya çapında görülen ekonomik krizin atlatılabilmesine yardımcı olamadığı görüşü ortaya atılmıştır. Bunun nedeni ise, tüm kripto paraların hiçbir koşulda belirli olmayan arz artışları, alım gücünü çok büyük ölçüde azaltmaktadır. Söz konusu veriler incelendiği zaman dijital paraların çoğunluğu ekonomilerin enflasyon oranları karşısında büyük ölçüde eksik kaldığı görülmektedir. Tam da bu sebepten ötürü kripto paraların zamanla kötüye giden bir ekonomiyi hızlı bir şekilde kurtarabilmesi kesinlikle mümkün değildir.

Enflasyon’un Olmadığı Yer: Kripto Paralar

Enflasyon ile kripto paraların bağlantısı çok uzunca bir sürelerdir tartışılan bir konudur. Pek çok şahıs ise dijital para birimlerinin enflasyona karşı etkili olduğunu düşünmektedir. Lakin parasal arzın doğru oranda artmasıyla birlikte enflasyon oranında görülen artışa karşılık olarak dijital para birimleri ortaya çıkmıştır. Enflasyon kavramı kripto varlıklar açısından hiçbir şekilde hiçbir etkiye sahip değildir.”Bitcoin ve enflasyon bağlantısı ele alındığında, Bitcoin’in hiçbir şekilde enflasyonist bir değeli varlık olmadığı sonucunda ulaşılmaktadır. Bitcoin biriminin üretim miktarının maksimum 21 milyon kadar olabilmesi ise Bitcoin’e olan talebin her geçen gün artmasına ancak daha az seviyelerde üretimin yapılabilmesine neden olmaktadır.” Sözlerini dikkate alaraktan, kripto paraların çok büyük bir kısmının sayı bakımından sınırlı yapıda bulunması söz konusu bu para birimlerinin deflasyonist olmalarını kaçınılmaz hâle getirmiştir. ‘Bu nedenle birkaç ülke, enflasyon kavramı ile tamamen başa çıkabilmek için kripto paraları kabul etmiştir. Ancak yapılan tüm belirlemeler sonucunda enflasyon ve kripto para birimleri arasında bir karşılaştırma yapılmış, bu dijit para birimlerinin dünya çapında görülen ekonomik krizin atlatılabilmesine yardımcı olamadığı görüşü ortaya atılmıştır.’ Yazısına istinaden, yapılan üretim miktarının tamamen belli olduğu ve insanlar tarafından gelen talep yolu ile karşılaştırıldığında çok daha az bir oranda üretilen bu dijital para birimleri enflasyonist değillerdir. Dijital para birimlerinin şu an ki değeri, dijital odaklı olan yeni dünya ekonomisinde kesinlikle olası bir yenilik varlığı olacak şekilde kullanılması sonucunda alınmaktadır. Ancak tüm bu nedenlerle rağmen, dijital paralar, gerçek para birimleri kapsamında yer almaktadır. Özellikle de son zamanlarda dünya üzerindeki artan enflasyon sebebiyle doların olumsuz etkilenmesi kripto varlıkların değerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Küresel anlamda düşünüldüğü zaman, popülerliği ve kabulünün artması ile kripto para birimlerinin neredeyse tamamı itibar ve değer olarak artış göstermektedir. Bu baktığımız zaman fiyat değişiklikleri büyük ölçüde dikkat çekmektedir.

Ulaş Utku Bozdoğan’ın Dijital Paralar ve Enflasyon Hakkındaki Görüşleri

Dijital para analisti Ulaş Utku Bozdoğan; ‘’Enflasyon kavramı dijital paralara etkisi açısından sıklıkla tartışılmaktadır. Bu nedenle enflasyon ve kripto paraların arasında bulunan bağlantıya dair pek çok farklı görüş ve tutum bulunmaktadır. Kimileri için kripto paralar bir değerli ürün iken; kimileri için ise sadece paradır. Sürekli olarak devam eden bu tartışmaların sonucuna bakıldığında kripto para birimlerinin yalnız başlarına birer enflasyonist olmadığına ulaşılmaktadır. Dijital para birimlerinin etkisi nedeniyle bir oran oluşturulduğunu görmek kesinlikle mümkündür. Global para politikaları bu açıdan hiper genişletici eylemleri destekler niteliktedir. Bu sebep neticesinde dijital paranın değerinin sorgulandığı son günlerde, kripto paralara olan ilgi gün geçtikçe artış göstermektedir. Bunun nedeni ise insanlar sahip oldukları değerli varlıkların değerinin sürekli düştüğü ve sürekli enflasyona uğradığı para birimlerinde bulundurmak istememektedir. Dolasıyla da dijital paraların dolaşıma çok daha fazla sokulması ve enflasyon oranın büyük ölçüde artması görülmektedir’’.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap