Geçtiğimiz yıllar süresince Federal Rezerv gibi önde gelen merkez bankaları bile enflasyon oranlarını stabil ve istikrarlı tutmakta başarılı olamadı. Kripto para birimleri ilk başlarda merkez bankaları veya ekonomistler için birer tehlike olarak görülmeseler de, stablecoin‘lerin piyasaya sürülmesi ve Libra gibi projelerin tanıtılması ile bunların arz ettiği tehlike fark edildi.
Bitcoin Blok Ödülü Rekabeti Arttırabilir
Özellikle Bitcoin‘in (BTC) sosyo-ekonomik olaylardan dolayı aynı altın gibi değerinin artması, bunun yatırımcılar tarafından güvenli bir varlık sayıldığının kanıtı oldu. Bunun yanı sıra Bitcoin’in önümüzdeki aylarda gerçekleşecek olan yarılanması, kazılabilecek BTC sayısını azaltıp talebi hiç olmadığı kadar arttırabilir.
Amerikan Ekonomik Araştırma Enstitüsü ekonomistlerinden Peter C. Earle ise son yazısında Bitcoin’in blok ödülü yarılanmasına değindi. Bitcoin’in blok ödülü 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düşecek ve bu durum madencilerin piyasaya daha az BTC sunabilmelerine sebep olacak. Earle’e göre azalan Bitcoin ve merkez bankalarının istikrarı sağlayamaması, insanların BTC’ye hücum etmesine ve kalan BTC’leri almak için kapışmalarına neden olacak.
Aslında itibari paraları konusunda istikrara ve bir güvene sahip olmayan ülkelere bakıldığında Bitcoin hacminin devamlı olarak rekor kırdığını görmek mümkün. Özellikle Venezuela, Arjantin ve Afrika içerisindeki birkaç ülkede Bitcoin ticari hacminin neredeyse her hafta yeni rekorlar kırdığı gözlemlenmekte. Sadece bu bile Bitcoin’in önümüzdeki yıllarda gerçekten dünyanın önde gelen itibari paralarına da sıkıntı yaratabileceği anlamına geliyor. Buna ek olarak Bakkt’ın piyasaya süreceği tüketiciye yönelik uygulamaların benzeri girişimler, adaptasyonu da ciddi bir şekilde arttırabilir.