Milletvekilleri ve sanayinin temsilcileri tarafından hazırlanan bir yasa tasarısına göre, Ukrayna’da kripto gelirlerinden elde edilen vergileri hafifletmeyi amaçlıyor. İşletmeler ve bireyler, fiat’a takas edildiğinde alım satım ve madencilik kripto paralarından elde ettikleri karlarının % 5’ini ödemek zorunda kalacaklar. Artan popülerliklerine rağmen, kripto para birimleri henüz yasallaştırılmamış ve Ukrayna’da düzenlenmemiş durumda. Ülkenin büyüyen kripto sektörü kullanıcıları, yetkililerin bunu mümkün olan en kısa sürede yapmasını bekliyor, ancak Kiev’deki yetkililer olayı kavramakta ve bununla ne yapacaklarını anlamakta yavaş kalıyor. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Rada’da üç beyanname sıkışmış ve bu Eylül ayında da dördüncüsü olması bekleniyor.
Şimdi, Ukrayna geçen ay düzenleyici konseptlerin onaylanmasından sonra düzenlemeleri kabul etmeye yaklaştığında, yeni bir yasa tasarısı ile vergilendirme yönlerini ele alıyor. Ukraynalı milletvekili Oleksiy Mushak’ın liderliğinde bir grup milletvekili ve kripto işinin iki düzine temsilcisi, sektörde geçici vergi rejimi öneren yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Tasarıyı hazırlayanlar, 2019’da yürürlüğe girmesini ve 2025’e kadar devam etmesini istiyor.
Taslakta kripto para ticareti ve madencilikten elde edilen kar üzerinden % 5 vergi oranının getirilmesi öngörülüyor. Vergi, dijital varlıkların alım satım fiyatı ile madencilik gelirleri ve madencilik giderleri arasındaki farktan kaynaklanacak. Yalnızca kripto fonlarının, fiat paralarla veya mal takaslı işlemlerinde vergilendirme yapılacak Kripto-kripto işlemleri vergilendirilmeyecek.
Mushak’a göre, kripto endüstrisi yasal belgede sunulan tekliflere karşı olumlu bir tutum sergiliyor. Juscutum hukuk bürosunun yönetici ortağı Artiom Afyan:
“Devlet, kriptolar ve borsalar arasındaki, fiatın çıkmasına, reel sektöre ve mal alımlarına dokunmamalıdır. % 5’lik sesler optimal. Aslında bu, kriptodaki anlaşmalardan gelirlerin yasallaştırılması için ödenecek bedeldir” diyor.
Yeni tasarıya göre, kripto piyasası Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (NSSMC) tarafından düzenlenecek. Son zamanlarda ajans tarafından hazırlanan düzenleyici konsept, Ukrayna’nın Finansal İstikrar Konseyi’nden destek aldı. Organ, NSSMC, Ukrayna Ulusal Bankası, Maliye Bakanlığı, Mevduat Garanti Fonu ve Ulusal Finansal Hizmetler Piyasası Komisyonu temsilcilerinden oluşuyor.