Categories: Bitcoin Haberleri

20x Yapan BRC-20 Token’ları Nedir? Ne İşe Fayda?

BRC-20 token projeleri Bitcoin ağı üzerinde yaratılan ve saklanan yeni bir varlık tipidir. Yeni standart, kullanıcıların Bitcoin’in en küçük ünitesi olan satoshi’ler üzerine data yazarak Bitcoin ağında token basmalarına ve takas etmelerine imkan tanıyor. BRC-20 tokenları, tokenlaştırılmış dünyanın birçoklarının temelini oluşturan teknoloji olan Ethereum’daki (ETH) tanınan ERC-20 token standardının ismini almıştır. Lakin ERC-20 tokenlarının bilakis BRC-20 tokenları akıllı kontratlara dayanmaz ve daha az özellik ve fonksiyonelliğe sahiptir. Bu tokenların fiyatları yükselmeye devam ederken, BRC-20 token projelerinin toplam piyasa pahası de 10 günde 20 katına çıktı. Pekala, yatırımcıların kriptonun bu son çılgınlığı hakkında bilmesi gerekenler neler?

BRC-20 Token nedir?

BRC-20 tokenları, Bitcoin’in 2021 Taproot yükseltmesindeki bir boşluğu kullanarak her bir satoshiye az ölçüde bilgi ekleyen deneysel bir değiştirilebilir token’dır. Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere 100 milyon satoshi bir Bitcoin’i temsil eder. 2014 yılında yapılan bir protokol güncellemesi, Bitcoin kullanıcılarının Blockchain’de depolanan bilgi ölçüsünü sınırlamak emeliyle her bir sürece küçük ölçülerde keyfi bilgi eklemesine müsaade verdi. 2021 yükseltmesi, direkt Blockchain’e kaydedilebilecek bilgileri genişleterek GIF’lerden ses belgelerine kadar her şeyin saklanmasına imkan tanıdı. BRC-20 tokenleri artık token oluşturmak ve varlıklarını takip etmek emeliyle kısa bir JSON kodu modülü eklemek için bu “inscription” sürecini kullanıyor.

Bu yazıların takibi, her satoshi’ye farklı kimlikler atayan bir sistem gerektirir. BRC-20 tokenleri şu anda geliştirici Casey Rodarmor tarafından Ocak 2023’te tanıtılan ve “Ordinals” olarak bilinen bir sistem kullanmaktadır. Bu sistem 2,1 katrilyon satoshi’nin tamamına basım sırasına nazaran numaralar atamaktadır. Bu sıralı kimlik numaralarının atanması mümkün zira Bitcoin süreçlerinin her bir kısmı birinci daima olarak takip edilebiliyor. Ordinals protokolü, her satoshi’nin bir defterine sahip olarak, kullanıcıların hangi yazılı olanlara kimin sahip olduğunu tam olarak izlemelerine yardımcı olabilir.

Geliştiriciler Bitcoin Blockchain’inde birinci sefer daha fazla bilgi depolamaya çalışmıyor. Layer 2 protokolü Stacks (STX) bilgileri depolamak için ikincil bir Blockchain kullanıyor ve akabinde doğrulamak için Bitcoin Blockchain’inde süreçler yaratıyor. Madenciler, Stacks ağındaki bir süreci “tamamlamak” için makul adreslere evvelden belirlenmiş ölçülerde Bitcoin gönderiyor. Lakin BRC-20 tokenları, bilgileri direkt Bitcoin Blockchain’ine izlenebilir, standartlaştırılmış bir biçimde atayarak bunu daha da ileri götürüyor.

BRC-20 Token nasıl oluşturulur?

BRC-20 tokenı oluşturmak, JSON ve Bitcoin süreçleri hakkında biraz bilgisi olanlar için kolay bir süreç. Bunun için, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • BRC-20 mukavelesi oluşturun: BRC-20 token mukavelesi, dört harfli ismi, azamî arzı, ondalık sayıları ve mint limitini tanımlayan bir JSON belgesidir. JSON evrakını, ordinatları ve yazıları destekleyen bir cüzdan kullanarak bir satoshi üzerine yazarak tokeninizi dağıtabilirsiniz. Bu, BRC-20 tokenınızın birinci token setini oluşturur ve cüzdan adresinize atar.
  • Daha fazla token çıkarın: Yeni BRC-20 tokenınızdan daha fazla basmak için, birebir süreci kullanarak diğer bir satoshi üzerine öteki bir JSON belgesi yazabilirsiniz. Birinci dağıtımdaki birebir bilgileri belirtmeniz gerekmediğinden JSON belgesi biraz daha kısa olacaktır.
  • Tokenları aktarın: BRC-20 tokenınızın tokenlarını öbür bir cüzdan adresine aktarmak için, yazım süreci üstteki ile birebirdir. Bu JSON evrakı, aktarmak istediğiniz token sayısını, birinci adımda dağıttığınız token kontratının ismini ve alıcının adresini içermelidir. Bu, sizin cüzdan adresinizin bakiyesini azaltmalı ve alıcının cüzdan adresinin bakiyesini artırmalıdır.

Bununla birlikte, BRC-20 tokenleri hala deneyseldir, yani birçok şey yanlış gidebilir. 24 Nisan’da BRC-20 cüzdanı UniSat Wallet, dolandırıcıların tokenları çalmak için çift harcama açığından yararlandığını duyurdu. Şirket o vakitten beri kullanıcılara geri ödeme yapacağını açıkladı. Yeni token basmanın kolaylığı, birçoklarının eninde sonunda bedelsiz hale geleceği manasına geliyor. Halihazırda 10.000’den fazla BRC-20 tokenı mevcut ve isimlendirme kuralları milyonlarca tokenın daha ortaya çıkacağı manasına geliyor.

BRC-20 Tokenları nasıl alınır/satılır?

BRC-20 tokenlerini satın almak yahut satmak isteyen spekülatörlerin Taproot özellikli bir Bitcoin cüzdanına muhtaçlığı olacak ve bunu Ordinals, inscription ve BRC-20 standartlarını destekleyen bir borsaya bağlayacaklardır. Bu borsalardan kimileri UniSat ve Ordinals Wallet’tır. Ordswap üzere kimi merkezi olmayan borsalar da BRC-20 tokenlarının P2P değişimine müsaade verir, lakin likidite çok daha düşük. Her iki durumda da, sahiplere ödeme yapmak ve rastgele bir süreç fiyatı için cüzdanınızda Bitcoin’e gereksiniminiz var.

BRC-20 tokenlarını satmak için de tıpkı sürecin aykırısı yapılır. Ayrıyeten BRC-20 tokenlerinizi onları destekleyen öbür bir Bitcoin cüzdanına aktarabilir, merkezi olmayan bir borsada açık artırmaya çıkarabilir yahut tokenleri geçersiz bir adrese göndererek yakabilirsiniz.

BRC-20 vs. ERC-20

Geniş çerçeveden bakıldığında BRC-20 ve ERC-20 tokenları Blockchainler nedeniyle farklılık göstermektedir. BRC-20 tokenleri Bitcoin Blockchain’inde bulunurken ERC-20 tokenleri Ethereum Blockchain’inde bulunmakta. Bu, birtakım pratik farklılıkların da ortaya çıktığı manasına gelir. Bu farklılıklar aşağıdaki biçimde:

  • İşlevsellik: BRC-20 tokenleri akıllı mukaveleler değildir, yani Bitcoin ağındaki öteki protokoller yahut uygulamalarla etkileşime giremezler. Bu da onlara, kullanıcıların dolaylı olarak kripto para ödünç almasına, borç vermesine ve daha fazlasına müsaade verebilen ERC-20 tokenlarından çok daha az fonksiyonellik kazandırır.
  • Depolama: ERC-20 tokenları Ethereum protokolüne mahsus iken, bu tokenlar satoshilerde bilgi depolamak için bir tahlili birlikte “hacklemek” için Ordinals ve yazılar kullanır. Bu da Bitcoin’in BRC-20 standardına teknolojik belirsizlik katmaktadır. Dünyanın en büyük kripto para ünitesinde gelecekte yapılacak rastgele bir güncelleme BRC-20 tokenlerinin takas edilemez hale gelmesine ve hatta büsbütün ortadan kalkmasına neden olabilir.
  • Kullanılabilirlik: BRC-20 tokenleri deneyseldir ve Bitcoin ağını uzun müddettir rahatsız eden sıkıntılarla birlikte gelir. Süreç fiyatları nispeten yüksektir ve kullanıcılar Ethereum ağında bulunmayan ölçeklenebilirlik problemleriyle karşılaşabilir. Ayrıyeten her bir Bitcoin “bloğunun” onaylanması yaklaşık 10 dakika sürer, yani tıpkı bloğa birden fazla transfer fonksiyonu yazılabilir. Geçerlilik daha sonra onay sırasına nazaran belirlenmelidir.

BRC-20 Tokenları satın almalı mısınız?

BRC-20 tokenleri son haftalarda spekülatif ilgiyle yükseldi. BRC-20 tokenlarının toplam kıymeti şu anda 100 milyon doların üzerinde. Daha yüksek profilli birçok BRC-20 tokenı, Ethereum ve Binance ağlarındaki ERC-20 ve BEP-20 muadillerinden ilham alıyor. BRC-20’nin SHIB’i, Ethereum’un Shiba Inu’su ile büsbütün birebir manzaraları kullanıyor. Bu yeni token şu anda 4 milyon doların üzerinde bir pahaya sahip. Tanınan meme tokenı Pepe’nin bir kopyası olan PEPE ise şu anda 7 milyon dolarlık bir varlık. Aslında 2 Mayıs’ta 24 milyon dolar kıymetindeydi. Süratli zenginlik arayan spekülatörler için bu muazzam getiriler, satın almak için karşı konulmaz bir davet sunmakta.

Bununla birlikte, BRC-20 tokenleri şimdi ERC-20 ve BEP-20 tokenlerinin yaptığı üzere kendilerini kanıtlamadı. Şimdilik, Ethereum’un Uniswap’i (UNI) üzere rastgele bir ek fonksiyonellik eklemeyen satoshiler üzerinde yazıtlar olarak kalıyorlar. Bu tokenlar için düşük süreç hacimleri de fiyat manipülasyonuna kapı açmaktadır. Makûs niyetli bir aktör teorik olarak bir BRC-20 token basabilir, 20 milyonluk bir limit belirleyebilir ve 100 dolarlık Bitcoin karşılığında kendisine bir token takas edebilir. Yeni tokenlarının 2 milyar dolarlık bir piyasa bedeline sahip olduğunu sav edebilirler.

Bazıları, süreç hacimlerini şişirmek için tokenları kendilerine yüzlerce defa takas ederek “wash sales” ile işi daha da ileri götürecektir. Bu, NFT’lerde yaygın olarak görülen bir uygulamadır. Bitcoin’in BRC-20 tokenlarından rastgele biri yararını kanıtlayana kadar, yatırımcılar tek gayenin payları daha yüksek bir fiyata diğerine satmak olduğu spekülatif yatırımlar satın aldıklarının farkına varmalıdır. Sonuç olarak BRC-20 tokenleri sırf bir Blockchain deneyi olarak tasarlanmıştır.

BTC Piyasası

Recent Posts

Solana Mobile Seeker Telefonunun Özellikleri ve Gelecek Beklentileri

Solana Mobile Seeker telefonunun yenilikçi özelliklerini ve gelecekteki beklentilerini keşfedin. Performansı, tasarımı ve blockchain entegrasyonu…

8 saat ago

RFK Jr.’ın Bitcoin Yatırımı ve Kripto Para Düşünceleri

RFK Jr.'ın Bitcoin yatırımı ve kripto para konusundaki görüşleri, dijital varlıkların geleceğine dair önemli ipuçları…

8 saat ago

Larry Fink’ten Bitcoin İçin Çarpıcı Tahminler: 700.000 Dolar Potansiyeli

Larry Fink'in Bitcoin için yaptığı çarpıcı tahminler, kripto paranın 700.000 dolar potansiyeline işaret ediyor. Bu…

9 saat ago

Trump Coin Tartışmaları ve Yolsuzluk İddiaları

Trump Coin tartışmaları ve yolsuzluk iddiaları, kripto para dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Bu makalede, Trump…

10 saat ago

Dogecoin (DOGE) Fiyatında Yükseliş Sinyalleri ve Yatırımcı Davranışları

Dogecoin (DOGE) fiyatında yükseliş sinyalleri ve yatırımcı davranışlarını keşfedin. Piyasa trendlerini analiz ederek, Dogecoin yatırımlarınız…

10 saat ago

DOGE Fiyatında Yükseliş Beklentisi: Düşen Takoz Formasyonu Nedir?

DOGE fiyatında yükseliş beklentisi, düşen takoz formasyonunun analizi ile birlikte ele alınıyor. Bu yazıda, düşen…

10 saat ago