120 bin ETH’lik Wormhole hack olayında kayıp fonların yeri dolduruldu

120 bin ETH’lik Wormhole hack olayında kayıp fonların yeri dolduruldu

Paylaş
BTC Piyasası: 120 bin ETH’lik Wormhole hack olayında kayıp fonların yeri dolduruldu

İçerik

Solana ve diğer blok zincirleri arasında köprü görevi gören ve TSİ dün gece hack’lenen Wormhole protokolü, çalınan fonların yerine yenilerinin koyulduğunu açıkladı. Protokolün Twitter hesabından yapılan açıklamada bugün 16.08’de (TSİ) Ethereum kontratlarının yeniden doldurulduğu ve tüm wETH’lerin de 1’e 1 oranda yeniden Ethereum ile desteklendiği belirtildi. Saat 16.29’da ise sistemin de sorunsuz şekilde yeniden çalışmaya başladığı yazıldı.

Detaylı rapor gelecek

Protokolden yapılan duyuruda ayrıca konuyla ilgili detaylı bir raporun da kısa süre içerisinde çıkarılacağı ve olabildiğince kısa sürede yaşananlarla ilgili kamuoyuna bilgi verileceği belirtildi.

1’e 1 Ethereum denkliği yeniden sağlandı

Bilindiği üzere Wormhole köprüsünü kullanarak Solana ağına Ethereum göndermek mümkün olabiliyor. Solana’da ETH harcamak için ise, kripto parayı bir akıllı sözleşmeye kilitleyerek wETH elde etmek gerekiyor. Böylece Solana’nın merkeziyetsiz finans ekosisteminde Ethereum’a endeksli bir krpto para rahatlıkla harcanabiliyor. İşte dün çalınan wETH’lerin ardından, Ethereum’la olan 1’e 1 denk olma durumu da ortadan kalkmıştı. Protokol bulduğu fon ile bu denklemi yeniden sağlamış oldu.

Saldırganlar nasıl hack’lediler?

Merkeziyetsiz finans tarihinin en büyük 2. saldırısı olarak kayıtlara geçen olayda hacker’lar, fazladan 120 bin wETH yaratmayı başardılar. Varlık transferlerini doğrulayan köprü işlevindeki açığı kullanan saldırganlar, bu 120 wETH’i akıllı kontrat üzerinden Ethereum’a çevirdiler.

Solana’da düşüş yaşandı

Yaşanan olay esnasında yaklaşık 111 dolardan işlem gören Solana, gelen panik satışlarıyla birlikte 97 dolara kadar düştü ve şu anda da bu seviyede işlem görüyor. Solana sistemi, yüklenmeden dolayı kısa süre önce bir kez daha sorun yaşamış ve işlemler 24 saate yakın bir süre gerçekleştirilememişti. Hızlı işlem kapasitesiyle övülen Solana, yaşanan bu olayın ardından ciddi şekilde tartışılmıştı.

Buterin uyarmıştı

Geçtiğimiz günlerde kripto paraların geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Ethereum kurucularından Vitalik Buterin de, gelecekte çoklu zincirlerin değerleneceğini ancak zincir köprülerinin önemli güvenlik açıkları barındırdığını söylemişti. Bu yorumdan kısa süre sonra böyle büyük bir hack olayının yaşanması da dikkat çekti.

FTX etkisi mi?

Protokolün attığı tweet’lerin altına ise birçok kullanıcı fonun kaynağının neresi olduğunu sorsa da, resmi hesaptan konuyla ilgili bilgi verilmedi. FTX borsasının Solana’ya verdiği destek bilindiğinden, olayın üzerinden 24 saat geçmeden gelen büyük miktarda fonun kaynağı için de yine borsanın adı dedikodu olarak da olsa, sürekli olarak telaffuz edildi. FTX, geçtiğimiz aylarda hack’lendikten sonra 90 milyon dolar kayıp yaşayan Japonya merkezli Liquid borsasına da, 24 saat içinde 120 milyon doalrlık destek göndermişti. FTX, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla ayrıca ,borsayı satın aldığını duyurmuştu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap